Dopis majitelům firem v nejtěžších časech

Každá z firem, která si neosvojila, nebo se nepřipravila na práci na dálku, stojí nyní před obrovským dilema – říct lidem, aby zůstali doma a ztratili zisk, nebo je nechat chodit do práce a riskovat nakažení?

To nejpodstatnější, co si každý z nás, majitelů nějaké firmy musí uvědomit je, že na toto rozhodnutí nepotřebujeme posvěcení nikoho jiného. Vlastně, ne že posvěcení nepotřebujeme, vy na něho ani nesmíte čekat.

Jako je samotné podnikání postavené na našich rozhodnutích, i „nepodnikání“ je jen a jen naše rozhodnutí.

Pro ty, kteří s takovým vážným krokem bojujete a přes veškerou snahu se neumíte rozhodnout, co udělat, je tento článek. A vlastně nejen pro ně. Pro nás všechny.

Zavření vs oddalování zavření

Mnoho firem a vás, jejich majitelů, stojí před obrovským dilema.

Někteří si myslíte a doufáte, že se vaši zaměstnanci nenakazí. A dokonce někteří, že z paniky u konkurence ještě možná vytěžíte.

Jiní zase, že když necháte lidi sedět doma, nevyděláte ani na slanou vodu. A dokonce někteří, že vás to úplně zruinuje.

Jestli jste z první skupiny, věřte, že vaši zaměstnanci, kamarádi či rodinní příslušníci se nakazí, pokud nezůstanou doma. Někteří dřív, jiní později. Pokud budou nadále chodit do práce mezi ostatní lidi, není to jestli, ale kdy.

Jestli jste z druhé skupiny a bojíte se, že zavření vás zruinuje, uvažujme spolu.

Pokud budou chodit zaměstnanci do práce, možná utáhnou další tři dny. Možná deset. Nakonec se ale někdo z nich nakazí a následně nakazí další. Možná všechny. Potom už nezbyde nic jiného než zavřít. Za úplně jiných podmínek. Za předem nejasných prognóz.

A možná někteří z nich dokonce umřou.

Je to teda předem prohraný boj? Vůbec ne, jen není černobílý.

Třetí možnost

Co teda dělat, když se chcete rozhodnout správně? Co když nevíte jak a bojíte se? Zavřít? Nezavřít?

Strach je na místě. Ale i ve zdánlivě bezvýchodné situaci nemusí nakonec všechno dopadnout až tak zle.

Pokud je i jen teoreticky možné vaši firmu držet při funkčnosti na dálku, toto by měla v této chvíli být vaše priorita.

Nepřemýšlejte nad krátkodobými záchrannými akcemi, riskováním zdraví a životů vašich lidí. Odstřihněte se od všeho ostatního a soustřeďte se na to, jak dát věci do pohybu. Jak se připravit na práci na dálku. Všemi silami, všemi prostředky.

První krok je nejdůležitější. Nechte lidi doma. Dopřejte jim možnost zůstat zdraví a funkční. Aby za pár dní či týdnů mohli postupně začít fungovat. Abyste měli šanci doběhnout zameškané. Co nejdřív. A společně.

Pokud jste tak doteď nikdy nepracovali, nebude to lehké. Nikdo ale netvrdí, že to musí být dokonalé nebo plně funkční řešení hned na první pokus. Pokud však dokážete oživit operativnost firmy, byť jen na 25%, je to stále o 25% více, než když budete muset zavřít brány úplně a navždy.

Pokud máte stále možnost, oslovte lidi se zkušenostmi a znalostmi a nechte si pomoci. Něco, co jste vždy považovali za nemožné, může být vskutku jednoduché, pokud se na to podívá někdo zvenčí. Někdo, kdo ví, co hledá.

Žádné řešení nefunguje pro všechny

Pokud máte firmu, která stojí a padá na fyzickém výkonu lidí v terénu, ani vaše situace nemusí být předem ztracena.

Ano, pokud vám přestanou lidé podávat výkony na nejbližší 2-4 týdny, možná vás to dostane do kolen. Ale i ze starých a bolavých kolen se dá znovu postavit. Neriskujte, že tlakem na pár dní navíc položíte firmu a lidi v ní na lopatky.

Pokud zůstanou lidé zdraví, je šance, že do pár týdnů či měsíců to nejhorší odšumí a vy se vrátíte zpět do hry.

Podnikání je jako válka. Ne každá bitva se dá vyhrát. Ale ani po prohrané bitvě nemusí na poli zůstat ležet celé vojsko. Někdy umět ustoupit včas, je ta nejrozumnější cesta. Zvažte ji.

Práce na dálku je vaše blízká budoucnost

Mnozí z vás, i přesto, že by dokázali fungovat na dálku, nikdy k takové změně ani nepřičichli. Nedovedli jste si nikdy představit, že to může fungovat. Že byste měli nadále kontrolu nad věcmi a produktivitou na místě.

Pokud stále váháte, dejte tomu šanci. Nyní je nejlepší doba na to překročit své vlastní limity a předpojatosti a rozšířit si obzory. Nejenže to může zachránit váš byznys, živobytí vašich zaměstnanců, ale i životy lidí. Takovou šanci a příležitost nesmíte odmítnout.

My s Michalem jsme založili a vedeme dvě firmy na dálku od prvního momentu. Velice rádi vám poradíme, jak můžeme. Neslibujeme zázraky, ani nemožné na počkání. Ale pokud umíme poradit a pomoci v prvních krocích, velmi rádi to uděláme. Napište nám. Za ten pokus to rozhodně stojí.

Pro ty z vás, co hledáte jen „manuál ke spuštění letadla“ připravujeme základní příručky k práci na dálku. Jedna bude pro zaměstnavatele, druhá pro zaměstnance. Věříme, že Vám pomohou.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >