Dva autoři, dvě knihy: Proč je dobré dýchat nosem a koupat se v ledové vodě? 

Byl to ten nejhorší námět na knihu, ze kterého však James Nestor udělal světový bestseller, aktuálně přeložený do 36 jazyků. Řeč je o audioknize Dech, kde americký novinář učí lidi správně dýchat. V jeho stopách se vydal i Čech Libor Mattuš, který pomáhal uvádět Nestorův bestseller na český trh a sám učí české čtenáře dechová cvičení i ledové koupele, a to mimo jiné ve své knize Chladová terapie. Začátkem září se znovu spojili a jeden vyzpovídal druhého.

“Jamesi, tvá kniha je obsáhlá a popisuješ v ní mnoho technik, co ale může začít dělat naprosto běžný člověk okamžitě, aby dýchal správně,” ptá se úvodem rozhovoru Libor Mattuš. “To, co řeknu, není kdovíjak důmyslná rada, je to celkem jednoduché. Zavřete pusu. Jenže ono to pouze jednoduše zní. Většina z nás dýchá běžně ústy a přes 65 procent lidí tak dýchá nejen ve dne, ale i celou noc,” upozorňuje James Nestor, jehož články pravidelně vycházejí v The New York Times, Scientific American, The Atlantic a dalších médiích.

“S oblibou říkám, že můžete držet tu nejlepší dietu, denně cvičit, vystavovat se slunci a preventivně chodit k lékařům, dokud ale běžně dýcháte ústy, nikdy nebudete úplně zdraví,” říká Nestor. Dýchání nosem pomáhá aktivovat bránici a podporuje přirozené dýchání do břicha, což z fyziologického hlediska utahuje kohoutky adrenalinu, tedy redukuje stres.

Dýchat nosem se kdysi učil i český biohacker a nejznámější propagátor otužování u nás Libor Mattuš. Sám, podobně jako jeho slavnější americký kolega, trpěl astmatem a chronickou alergií, správné dýchání ale všechny neduhy pomohlo vyléčit.

Dýchání nosem je přínosné i ve sportu. Mattuš v letošním roce absolvoval svůj druhý maraton, během kterého po celou dobu dýchal pouze nosními dírkami. “Vzduch vedený do těla nosem je sterilizovaný od patogenů, virů a bakterií. Dýchání nosem také zvlhčuje vzduch, což je klíčové například u lidí sportujících v zimních měsících venku. Bez nadsázky musím říct, že dýchání nosem mi změnilo život,” popisuje Libor Mattuš svou netradiční zkušenost.

Wim Hof se nehodí pro všechny

Nejznámějším světovým průkopníkem správného dýchání je energický Holanďan Wim Hof, jeho metoda doslova oblétla svět a sám třiašedesátiletý Wim se těší značné popularitě. Oba muži ale upozorňují, že jeho specifická metoda nemusí sednout každému.

“Nevýhodou je celková náročnost na organismus. Wim Hofova dechová metoda může být jednoduše nevhodná a příliš náročná pro nekteré lidi,” popisuje Libor Mattuš a Nestor s ním souhlasí.

“Je důležité si uvědomit, že technik dechového cvičení je opravdu spoustu a není správná jen ta jedna jediná. Je dobré si jich vyzkoušet více a najít sám pro sebe tu svou, která vám bude vyhovovat nejvíc. Všechny navíc vycházejí ze stejného principu. Není tedy důležité, zda dýcháte jako Wim nebo ne, ale hlavně to, že se na svůj dech plně soustředíte a uvědomujete si, jak to dělat správně,” domnívá se Nestor

Podle odborníků na dech je třeba dýchat co nejvíce nosem. Když se soustředíme přes den vsedě soustředíme na práci, často nevědomky zadržujeme dech, hrbíme se u stolu a pak se cítíme nevýkonní, unavení a vyčerpaní. Jak ale dýchání nosem trénovat a zautomatizovat?

“Stačí se na dech pravidelně soustředit. Doporučuji nastavit si na mobilu stopky, které každých dvacet minut zazvoní. Jakmile uslyšíte z telefonu zvuk, uvědomte si, jak právě dýcháte. Je to nosem, zhluboka, nejprve do oblasti břicha, a pak teprve do plic? Vydechujete zvolna a do plného výdechu? Pak dýcháte správně, můžete se vrátit k práci a za dvacet minut to znovu zkontrolovat. Čím více se na dech budete soustředit, tím dříve se to stane automatické,” radí.

Chlad a zavřená ústa, to je základ

Sám autor světového bestselleru má pro své fanoušky několik tipů na kvalitnější život. “Spěte s přelepenými ústy, ráno si dejte ledovou sprchu a přes den dýchejte co nejvíce nosem. Uvidíte, jak výraznou změnu ve svém životě pocítíte,” doporučuje.

Právě ledová voda je pak doménou druhého z autorů, biohackera Libora Mattuše. Autor knihy Chladová terapie doplňuje benefity této oblasti biohackingu. “Když jsme v ledové vodě, soustředíme se na dech a na to, aby nám ve vodě nebyla taková zima, abychom v uvozovkách přežili. V ten moment jsme v přítomném okamžiku a nemůžeme myslet na to, co nás dnes čeká v práci, nebo na co jsme včera zapomněli. Tudíž odpadá stres. A ten nával endorfinů, energie a dobré nálady po takové ledové sprše nebo koupání v přírodě je skutečně k nezaplacení,” popisuje s nadšením Libor Mattuš.

Zároveň říká, že není nutné následovat trend z posledních let, kdy lidé na sociálních sítím aktivně sdíleli své namáčení v ledových řekách a rybnících. Stačí prý začít zvolna, opláchnout předloktí, končetiny a obličej ledovou vodou v umyvadle, nebo ponoření rukou do kyblíku s ledem.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >