Co posloucháme #30

Je nám třicet! No dobře, tak jen tomuto příspěvku. Ale nám bude brzy 6, pssst 🙂 Měsíc se s měsícem sešel, dostavilo se babí léto, ulice zaplavily nespokojené děti školní docházkou povinné a rodiče s nimi obíhají papírnictví všeho druhu. A taky přišel čas na občasnou inspiraci a nahlédnutí pod pokličku v podobě toho, co zrovna posloucháme. Tak tedy bez dlouhého zdržování, tady to je.

 

Petra

Mám zrovna rozposlouchané dvě audioknihy, jednu poslouchám ráno jako motivaci, druhou před spaním, protože jde o příběh. Začněmě příběhem, jeho název je Sleeping Giants. Jde o první díl sci-fi trilogie, u nás vyšel taky, v tištění podobě, jako…překvapení… Spící obři.

Všechno to začíná tím, že malá holčička se jde projet na kole přes zákaz rodičů a po cestě spadne do nějaké jámy. Zachraňující oddíl potom zjistí, že leží na dlani obří kovové ruky. Přetočíte o pár let dopředu, z holčičky je fyzička, která vede svůj vlastní tým snažící se rozluštit tuhle záhadnou ruku, kterou tam rozhodně nemohli postavit lidé…

Jsem na úplném začátku a přesto můžu říct, že mě příběh hned chytil. Hodně zajímavá je forma rozhovoru s člověkem, kterému Rose podává hlášení (podobně zábavné bylo i jiné scifi, Illuminae, které je ale na rozdíl od obrů lepší číst než poslouchat). Díky tomu vás knížka hned vtáhne a navíc vás zajímá ta záhada.  Vypravěčský styl a narátoři jsou perfektní. Víc o ní vlastně zatím říct nemůžu.

A ráno poslouchám The 4 Pillar Plan od dr. Rangana Chatterjeeho. Dostala jsem se k němu přes rozhovor v Impact Theory a oslnil mě jeho naprosto jednoduchý plán na zlepšení lidského zdraví, který mi dával smysl – jako čtyři základní pilíře bere odpočinek, jídlo, pohyb a spánek.

Je to audiokniha ryze praktická, na začátku každé části poskytuje informace o fungování lidského těla a přidává i příklady z jeho vlastní praxe, ale gró knihy tkví v tom, že navrhuje strategie a přímé kroky, které můžete postupně zařadit do svého života a zlepšit tak svoje zdraví. Zkouším ji na sobě i v praxi a minimálně část o jídle, spánku a odpočinku už mám dlouhodobě otestovanou. A vím, že to tak funguje.

Takže jestli rozumíte anglicky a snažíte se minimalizovat stres nebo se aspoň trošku líp starat o svoje zdraví, tohle je ten nejjednodušší a nejpřátelštější způsob, jak na to. Nejdůležitější oblasti, všechny na jednom místě, vysvětleno tak, aby pochopila každá lama (já pochopila). PS: Čte to sám Chatterjee a jeho britský přízvuk je jako potěcha duše :))

 

Martina

Musím sa priznať, že môjmu audiosvetu momentálne kraľujú tri tituly. Příběhy pro potěchu duše od Bruna Ferrera; Globální samoobsluha – Jeff Bezos a věk Amazonu od Brada Stona a Stín Otce Jana Dobraczyńského. Všetky tri audioknihy pokladám za viac než len zaujímavé; špeciálne si však zatiaľ dovolím vyzdvihnúť len jednu, a to tú poslednú: Stín Otce.

Poľského spisovateľa Jana Dobraczyńského poznám už dlhšie a keďže je Stín Otce moje najobľúbenejšie dielko od tohto autora, bola som viac než len zvedavá na jej audioverziu. A tá ma teda rozhodne nesklamala. Zrelý hlas Václava Baura vnáša do príbehu punc dokonalosti. Ide skutočne o perfektný herecký výkon, ktorý mňa samú totálne chytil za srdce a od počúvania som sa nevedela odtrhnúť. Myslím, že si túto audioknihu vypočujem ešte raz… alebo možno aj viackrát ☺.

A o čom vlastne ten Stín Otce je a prečo by ste si ho mali vypočuť? Ide o príbeh svätého Jozefa z Nazaretu, ktorý je v kresťanskom svete známy ako pestún Ježiša Krista. O svätom Jozefovi sa toho v dejinách Cirkvi veľa nezachovalo. Audiokniha Vám teda rozpovie jeho život tak, ako ho vidí Dobrasczyński.

Dielo je fikciou; napriek tomu však veľmi realisticky zobrazuje fascinujúcu židovskú kultúru i pohnutú dobu, v ktorej Jozef, Mária i malý Ježiš žili. Kniha Vám priblíži „bežný“ život svätej rodiny v čase, ktorému sa Biblia venuje len okrajovo. Stín Otce tak skvele dopĺňa celkový obraz o svätom Jozefovi, ktorý je jednou z najdôležitejších osôb kresťanskej kultúry.

 

Mirka

Rozprávky mám rada, tak vždy keď sa objaví nejaká nová, čo mi padne do oka, ocitne sa na mojom zozname. A Amarylis z Aminty mi padla do oka prakticky hneď jak som ju zbadala. Má ružový obal a je o princeznej…z niektorých vecí človek proste nikdy nevyrastie 🙂

Zhodou okolností som bola nedávno chorá, ležala som v posteli a na niečo so šťastným koncom bol ten správny čas, tak som sa pustila do počúvania.

Keď toto píšem, už mám audioknihu dopočúvanú …dosť mi učarovala a prestala som počúvať až v momente, keď bol koniec. Sama som nevedela čo očakávať, predsa len neznáma autorka, žiadne recenzie, takže trochu skok do neznáma….a výsledok je….že som si ju zamilovala. Fiktívna fantazijná krajina + zvláštne stvorenia, to je pre mňa vždy recept na awesomeness.

Zhrnula by som to tak, že je to audiokniha, ktorú by každá malá/veľká princezná mala mať. Ja som ani trochu sklamaná nebola.

 

Michal

Audiokniha Narodní třída - Jaroslav RudišPred pár dňami sme s Ivanom spomínali audioknihy, ktoré nás bavili a kľudne by sme si ich znovu vypočuli. A jedna z nich bola Národní třída. A hneď som si uvedomil, že mám obrovskú chuť na jej repete práve teraz.

Dôvodov prečo je viac a sú to zároveň dôvody, pre ktoré by som ju odporučil aj vám: napísal ju výborný autor (Jaroslav Rudiš), nahovorili ju skvelí interpréti (Hynek Čermák a Kristýna Frejová), nie je extra dlhá, práve naopak (2:47), je zábavná (a to veľmi), „poučí vás o živote“ a zistíte, ako sa veci majú (všetko je „v cajku“). No a v neposlednom rade zistíte, kto dal na Národní třídě prvú ranu.

Za mňa je to jeden z tých klenotov, ktoré vás možno hneď nenapadne si kúpiť, lebo však nie je to detektívka, ale ktorý by ste si kúpiť mali. O jej nesporných kvalitách svedčia aj skvelé hodnotenia mnohých z vás, takže to nie je len môj názor 🙂

 

Ivan

Nikdy som v Medvedíne nebol a aj tak to miesto mám rád. Aj jeho ľudí. Sú iný ako my a možno preto sú mi tak sympatickí. Nie všetci! Minimálne však Amat, Benji, Maya, Ana alebo Ramona. Pýtate sa kedy som tam bol? Naposledy pred pár mesiacmi… a vrátil som sa tam opäť tento týždeň. No a že sa zatial oplatilo vám ani nebudem musieť hovoriť! Stačí len prásk-prásk-prásk!

Fredrik Backman ma dostal svojim príbehom o Ovem pred pár rokmi. Napriek tomu, že som nepočúval ani Babičku, ani Britt-Marii ktoré napísal neskôr, stal sa mojim „shortlistovým“ autorom. Keď prišiel Medvedín do našej ponuky, hneď som po ňom siahol. A bol perfektný!

Keď sme pred pár dňami od OHB dostali jeho pokračovanie pod názvom My proti vám, hneď letel príbeh do mojej knižnice. Čakala ma dlhá jazda autom a už som sa nevedel dočkať.

Viete vlastne, aká dlho trvá cesta zo Slovenska do Veľkej Británie autom? Asi tak polovicu Backmana. Že tak krátko? Kiežby! Viac som nestihol popri bavení detí, občasnom tankovaní, prestávkach, rozprávaní so ženou a nútenom počúvaní Spievankova. Napriek tomu som od prvých minút vedel, že táto audiokniha nebude stratou času ani náhodou.

Pavla Soukopa poznáte? Ja som ho predtým nepoznal (vlastne osobne ani dnes), no po Medvedíne a My proti vám je mojim obľúbencom. Kto skúsi jednu z týchto audiokníh okamžite pochopí. Že prečo? Lebo prásk-prásk-prásk!

 

A co zrovna hraje do uší vám?

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >