Fenomén Fanfiction

V dnešní době je publikováno velké množství knih a naděje nových autorů jsou jistým způsobem větší. Mezi aspirujícími spisovateli je i skupina, která nejprve psala příběhy pro fanoušky jiných sérií. Autoři tzv. fanfiction jsou dnes vydáváni jako originální autoři díla a o inspiraci jejich příběhů ví jen jejich původní stoupenci. Pojďme se podívat na to, co to vůbec „fanfiction“ je.

S příchodem kultovních sérií jako Harry Potter vznikla v rámci fanouškovské základny i různá fóra, na nichž mohli uživatelé sdílet své příběhy s postavami oblíbené série. Když tedy například nebyli spokojeni s dějem, mohli si vzít postavy série a vytvořit jim úplně jiný příběh. Vsadili své oblíbené hrdiny do neobvyklých rolí, vztahů nebo prostředí. Fóra jako fanfiction.net jsou dodnes populárními stránkami pro amatérské tvůrce.

Pod označením FanFiction tak vznikaly nové příběhy se známými hrdiny. Takovým největším kultem byly v tomto směru dvě série – Harry Potter a Stmívání. Neskutečné množství fanoušků stojí za oběma a příběhů s postavami těchto knih je nespočet. Pravidla jsou jasná – charakterizace postav do jisté míry zůstává, ale okolnosti se mění – ocitáme se v jiných reáliích, obdivujeme romantické příběhy Draca Malfoye a Harryho Pottera, nebo Edwarda a Bellu v mafii.

V posledních letech ale spatřil světlo světa fenomén nový – totiž puklikace fanouškovské fikce. Vše vzniklo na základě popularity příběhů, která ty či ony autory hnala k tomu se svá díla pokusit publikovat. Stačilo změnit jména a upravit příběhy tak, aby nedošlo ke krádeži duševního vlastnictví – a máme v nabídce velké množství knih, které byly původně inspirovány jinými.

Jedním z příkladů původní fanouškovské fikce jsou Nástroje smrti autorky Cassandry Clare. Příběhy lovců stínů byly původně fanfic Harry Pottera, dnes už tak populární Jace Wayland byl původně Draco Malfoy. Po předělání vznikla neskutečně populární série Nástrojů smrti, která dnes čítá 6 dílů a další spin-offy se vydávají. Série si sama získala obrovskou fanouškovskou základnu a dnes paradoxně vznikají fanfiction příběhy s postavami těchto knih.

Nástroje smrti si svou cestu na audio ještě nenašly, ale jsou knihy s podobným osudem, které už poslouchat můžete.

V roce 2008 byl s vydáním filmu Twilight obrovský boom kolem celé série Stmívání a v souvislosti s tím i upírské tematiky. Málokdo ale ví, že popularita upírů není jediné, co s sebou série přinesla. Vznikly stovky i tisíce příběhů fikce, v nichž jsou Edward a Bella zasazeni v různých prostředích.

Z jedné strany je fascinující, z druhé strany pochopitelné, že vzhledem k střízlivosti série Twilight z pera mormonské autorky šlo z drtivé většiny o příběhy zahrnující erotiku. Jednou takovou autorku budete znát jménem – šlo o E. L. James. Tehdy ale napsala pod přezdívkou Snowqueen Icedragon sérii tisíce stran příběhu pod názvem Master of the Universe.


Fifty_titul

Master of the Universe byla nakonec publikován, a to pod názvem Fifty Shades of Grey (tedy Padesát odstínů šedi) Rozdělen byl do tří dílů a hysterie mohla začít. Tak se dalším fenoménem pár let po Stmívání stal příběh, který s ním vlastně hodně společného. Dnes už má podobně jako Nástroje smrti své kultovní zastoupení i filmovou verzi. A s ním vznikl i onen fenomén publikovaných nadšenců, nestudovaných spisovatelů s vášní pro psaní a fanouškovství.


nabijec

Mladá Fronta nedávno jako audioknihu vydala příběh Nabíječ Alice Claytonové – vzhledem k tématu příspěvku je vám teď už jasné, že i tato kniha byla původně tvorbu fanouška. A shodou okolností šlo o fanouška shodné série – i Nabíječ je původně fanfic příběhem inspirovaným sérií Stmívání. Původní fanfiction byla na internetu publikována pod názvem Edward Wallbanger (tedy Edward Nabíječ).

Obě audioknihy tedy měly jako inspiraci stejný příběh. Minimálně jejich postavy by měly mít podobné rysy. Která to vyhrála u vás?

Dalších knih, které si zatím nenašly cestu do formátu audio, ale jsou založeny na příbězích fanoušků, je dnes nespočet. Jedním z nejpopulárnějších fenoménů, který se neustále publikuje, ale zůstává Stmívání, z dalších knih vyšly například: Sempre, Gabrielovo inferno, Božský bastard. Vidíte vzorec?

I my jsme zvědaví, který fanfic bude jako audiokniha publikován příště.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >