7 rad Austina Kleona, které změní váš život

Pokud bych měla říct jméno pouze jednoho člověka, který na mě měl v posledních letech největší vliv, byl by to Austin Kleon.

Jeho (audio)knihami, blogy a instagramem se prokousávám neustále, protože mě drží v tom správném kurzu. Jeho myšlenky možná nejsou vždy originální (i jedna z jeho (audio)knih se jmenuje Kraď jako umělec), ale jsou to přesně ty rady, které vám pomohou pohnout se z místa. A vy potřebujete, aby vám je stále někdo opakoval, neboť člověk je tvor zapomnětlivý.

Proto vznikl i tento článek. Sice je to tak trochu jako Sophiina volba, ale vybrala jsem 7 rad Austina Kleona, které mi každý den mění život. A když zrovna nemění, minimálně na něj mají podstatný vliv.

Jsou to rady pro kreativce, ale ještě předtím než okno s tímto článkem vypnete, zamyslete se, jestli opravdu nevidíte ve svém životě oblast, kde potřebujete kreativitu, nápady, motivaci (?) Mnoho našich činností zahrnuje kreativní stránku i když si to ne každý uvědomuje.

Kreativita není jen malování a design. Kreativita je o přemýšlení, hledání nových odpovědí. A kreativitu potřebujete i při tvorbě nového budgetu, programování, v zemědělství nebo chemických laboratořích…

Tak a teď už k těm radám:

1. Netřeba být génius

Toto je jedna obrovská pravda. Jen vám to někdo musí říct. Stačí minimální dovednost, kterou člověk umí rozvíjet. Já určitě nejsem geniální ilustrátor ani doodler. Vlastně objektivně řečeno jsem velmi průměrná. Ale nejde o to, zda jste extrémně talentovaní, ale jak použijete to, co máte.

Návod na to, jak dělat něco, co vás baví, je jednoduchý. Přestaňte o sobě pochybovat a neporovnávejte své schopnosti s ostatními. Nikdo jiný nevidí svět stejnýma očima jako vy. Váš pohled je jedinečný … .a nezáleží na tom, zda kruh kreslíte kulatý, hranatý, kostkovaný nebo je to hvězda..všechny odpovědi jsou správné.

Pokud je pro vás těžké začít, najděte si věci, co se vám líbí, internet je jejich plný. Napodobujte a tím neustálým zkoušením se nakonec dopracujete k něčemu, co je pouze vaše a unikátní.

2. Bez bloku ani na krok

Je zcela jedno, zda kreslíte, píšete, počítáte, děláte marketing, notes musíte mít vždy po ruce. Pro mě je to první věc, co si vždy sbalím do tašky. Zda si zapomenu cokoliv jiného, ​​je mi dost jedno (tedy pokud to není pero 😀 ).

Můj blok je už doslova můj nejlepší kamarád a nejdu bez něj ani koupit potraviny do obchodu. Co kdybych tam měla osvícení? No a co, že jsem šla jen koupit jablka, inspirace na to nehledí.

Pravidlo Bloku s sebou je pro mě to úplně nejdůležitější a úzkostlivě se ho držím. A k tomuto ještě malá poznámka: O tom, že vás ty nejlepší věci napadnou, když právě stojíte pod sprchou, vám ani nemusím mluvit. Je to zákon schválnosti. (ALE i ten se už dá obejít! Třeba takovým speciálním koupelnovým notýskem s úchytkami z Tigra). Takže bez notesu ani krok!

3. Vytvořte si posvátné místo

Austin Kleon hovoří o tom, že si pro sebe máte vytvořit posvátné místo, kde můžete v klidu přemýšlet / tvořit. Samozřejmě, že když máte děti nebo bydlíte v malém bytě, o který se s někým dělíte, tak to musí být spíše „posvátný čas“, kdy máte čas sami na sebe.

Ale třeba já si neumím najít ani geografické místo, ani čas. Čas je pro mě velmi nepředvídatelná veličina a sice bydlím na místě, které je dostatečně velké, místo sama pro sebe nemám.

Takže jsem si namísto geografického místa, vytvořila papírové místo, které je přenosné, časově přizpůsobivé a poskytuje mi klid, který potřebuji.

Je to speciální blok (musí být ale dostatečně hezký!), ve kterém mohu cestovat ve svých myšlenkách a vkládám do něj i myšlenky jiných lidí, které mě zaujaly (mnoho je právě Kleonových). Pro mě je to důležitá část, protože když jsem v něčem zaseknutá a neumím se pohnout dál, jejich čtení mi pomáhá přemýšlet. Je to něco jako můj papírový mozek. (A když je kolem vás moc velký shon, patří k němu sluchátka).

Někdy je těžké aplikovat do svého života něco, co se ostatním zdá jednoduché (jako najít si čas nebo místo), ale je třeba být v takovém aplikování inovací kreativní a vymyslet způsob, který to umožní.

4. Koníčky jsou důležité

Toto se pro mě stále na dlouhou dobu velmi záludný bodem. Kdysi bylo ilustrování moje hobby. Ale co dělat, když se vaše hobby stane prací? Neberte mě špatně, když děláte to, co vás baví, tak je to splněný sen. Ale zároveň jsem v jistém okamžiku přišla o svůj koníček. Když jsem potom ilustrovala ve svém volném čase, tak jsem začala mít pocit, že jsem v práci.

Ke Kleonovi jsem se dostala až mnohem později a až při něm jsem si uvědomila, že už nemám žádnou činnost, kterou se jen bavím. Ničím jsem svůj koníček nenahradila.

Tehdy jsem si kvůli vlastní příčetnosti musela najít něco, co se nezvrhne zase k práci. Nakonec jsem se vrátila k obyčejnému papíru, černému peru a barvičkám. A začala jsem kreslit malé kresbičky o kávě a skončilo to poměrně velkou kávovou sérií (a mou malou 40-stranovou knížečku o řecké kávě, která vznikla celá na Skiathosu, mám ze všeho nejraději).

Každopádně, pokud se vám koníčky zdají jako nějaká ztráta času, na kterou nemáte čas, tak si to znovu promyslete. Váš mozek si musí někdy také odpočinout.

5. Dělejte si hloupé seznamy

Kleon sice nedělá takové seznamy jako já, ale myšlenka seznamů je jeho. Mě dělání seznamů nikdy nelákalo. Zní to tak prakticky, nudně a dospěle. Ale přišla jsem tomu nakonec na chuť a v hlouposti začínám být přeborník. Mám dokonce blok, kde jsou jen tyto hloupé seznamy. Je to doslova hloupý blok … a možná jedno z nejzábavnějších míst na světě: D.

Když jsem rozválcovaná, frustrovaná nebo nešťastná, otevřu ho a napíšu nový seznam (nebo si přečtu nějaký starý). Upřímně skoro nikdy netuším, o čem ten seznam bude. Většinou se nechám inspirovat něčím, co jsem viděla na Instagramu. Třeba jsem viděla fotku krokodýla a tak si položím otázku: Co bych udělala, kdybych potkala krokodýla? A píšete cokoliv vás napadne. Hlouposti se meze nekladou. A když už mě nenapadá vůbec nic, co bych napsala, vyplním prázdná místa jednoduchými kresbičkami (z nichž ale mohou vzniknout parádní ilustrace).

6. Pište si deníky

Neumím si představit, že bych si začala psát deník v pravém smyslu slova (i když jako dítě jsem si ho opravdu psala). Nyní však na to nemám ani čas a vlastně ani chuť.

Ale na druhé straně mi začalo být líto, že na některé životní momenty a vtipné zážitky jsem časem začala zapomínat, a přitom je mnoho věcí, které bych si skutečně chtěla zapamatovat.

A právě Kleonův model deníku mi to umožnil. V podstatě jde jen o jednoduchý stručný seznam událostí dne doplněn o pár jednoduchých ikonek. Kleon si ho píše denně, ale můj funguje spíše na bázi, že si zapisuji jen zajímavější dny. Nemám potřebu si ho psát každý den a upřímně mě zpětně nezajímá, že jsem v některý den byla jen doma a v práci … (a ano, v nynějším čase karantény moc není co zapisovat: D ). Takže je více sporadický. Nemusím si nutně poznačit ani dny, kdy se nedělo nic ohromujícího.

Pokud tedy i vy chcete deník, ale nemáte čas si dopodrobna zapisovat všechny události dne, tak toto je správná cesta pro vás. Zvládnete to za pár minut a podaří se vám zachytit vše, co bylo pro vás důležité.

7. Nudíte se? Nakreslete masku Batmana

Toto je něco, co v jeho (audio)knihách nenajdete, ale narazila jsem na to na jeho blogu. Šílené a geniální zároveň. Vždy, když si na to vzpomenu, musím se usmát. Ta rada zní: „Když se nudíte, nakreslete na každého v novinách masku Batmana.“

Já osobně noviny nečtu ani nekupuji. Ale párkrát se od té doby při mně nějaké vyskytly v kavárnách a (ehm) RegioJetu, tak jsem jim přidala trochu batmanské kultury. Takže pokud jednou narazíte na noviny a najdete v nich batmany, šly kolem mě. A když si to sami vyzkoušíte, zjistíte, že je to zvláštně uklidňující a zábavné (+ pokud jde o putovní noviny, na milion % pobavíte každého, kdo je po vás chytí do ruky).

Pár slov na závěr

Nikdo pro vás nemá odpovědi na všechny vaše problémy (ani problémy světa). Ale pokud začnete aplikovat alespoň jednu z výše uvedených rad, možná se váš život odpíchne novým směrem a naučíte se hledat cestu z různých situaci sami.

A pokud vás Kleonovy rady zaujaly, mám pro vás super zprávu. Na světě má již tři (audio)knihy – Kraď jako umělec, Ukaž, co děláš! a Jeď dál. (A pevně doufám, že budou i další)

A co vy? Máte také nějaké autory, kteří vás inspirují?

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >