Vydělávat na cestě kolem světa? Pro digitální nomády to není sen, ale skutečnost

Teplý vzduch, sněhobílý písek a zářivě modrá obloha. V ruce máte drink a na klíně svůj ultralehký laptop. Sedíte na pohodlném lehátku a při práci zasněně pozorujete přírodu kolem sebe.

Je něco takového v dnešním uspěchaném světě plném všudypřítomných deadlinů, nekonečných to-do seznamů a přetékajících mailových schránek vůbec možné? A vůbec, jsou ty často sdílené obrázky lidí z pláží a barů založené na skutečnosti?

Odpověď je jednoznačná: Lidé žijící takovým životem nejsou jen instagramovým výmyslem. Existuje jich víc, než si myslíte.

Slyšeli jste už o digitálním nomádství? Tento trend, nebo lépe řečeno životní styl, získává stále více příznivců a roste na popularitě.

Ptáte se proč? Potom jste na správném místě. Dozvíte se, co všechno digitální nomádství obnáší, s čím je třeba na cestách počítat a na co se dopředu připravit.

Co je digitální nomádství?

Dan Tržil, který věří ve svět bez hranic a život bez omezení, na svém blogu vysvětluje, jak vnímá digitální nomádství:


Digitální nomádství je stále rostoucí trend a buzzword. Znamená pro každého něco jiného.  Pro mnohé je digitální nomádství klíčem ke svobodě, vymaněním se ze závislosti na místě a možností žít život, o kterém vždycky snili. 

Pro někoho je to kočovný život, který se vyznačuje přesouváním se z místa na místo bez stálé základny.  Pro někoho to jsou několikaměsíční pobyty v cizí zemi. 

Pro někoho je to vlastně jen o té svobodě vyrazit kdykoliv a kamkoliv bez toho, aby to závažně ovlivnilo jejich pracovní život, přičemž většinu roku však žije na jednom místě.

Jinými slovy: digitální nomádství v sobě zahrnuje práci, která není závislá na lokalitě, spolu s chutí žít přesně podle svých představ. Komu by se něco takového nelíbilo?



Kdo je ten digitální nomád? A může se jím stát opravdu každý?

Ano i ne. Digitální nomád je člověk, který si na své živobytí vydělává právě díky využívání telekomunikačních technologií. Pracuje výhradně prostřednictvím přenosných zařízení, přes která se připojuje na internet.

Díky kvalitnímu internetovému pokrytí v různých koutech světa je digitální nomád nezávislý na lokalitě, což v praxi znamená, že vedle práce často cestuje za účelem poznávání nových zemí a kultur.

Digitální nomád v pravém slova smyslu tedy není stabilně na jednom místě. Nemá kořeny, které by ho vázaly. Neustále se přesouvá a žije „životem dobrodruha“.

Jaká povolání takovou volnost umožňují? Jejich seznam je v dnešním digitalizovaném světě téměř nekonečný, ale digitální nomádi nejčastěji pracují jako:

  • konzultanti na volné noze
  • podnikatelé na vlastních projektech
  • zaměstnanci na dálku
  • programátoři
  • marketingoví specialisté
  • překladatelé
  • copywriteři
  • novináři
  • korektoři
  • blogeři

Ale najde se mezi nimi i velké množství lidí na řídících pozicích, nebo dokonce majitelů dnes už světoznámých firem – Automattic, Zapier, Basecamp nebo Trello. Abych vyjmenovala jen pár z nich.

Odkud digitální nomádi pracují?

Bez rychlého a spolehlivého internetu se nomádovat nedá. Proto pro svou práci digitální nomádi vyhledávají místa, která jim možnost takového připojení nabízejí.

Díky rozšiřujícímu se internetovému pokrytí dnes taková místa najdete i v zemích, kde byste je možná nečekali. Baštami nomádství se proto místo vyspělých západních zemí stávají zejména exotické země Asie, střední a východní Evropy nebo Střední či Jižní Amerika.

Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá: tyto země jsou cestovatelsky přitažlivé.

Skutečným nomádem se člověk stává právě díky cestování a neustálému přesouvání se bez „trvalého zapuštění kořenů“. Proto tráví digitální nomádi svůj čas poznáváním dalších a dalších nových zemí.

Zajímá vás, odkud nomádi pracují například v takové Indonésii či Kolumbii?

Nejvyhledávanějšími místy jsou kavárny, knihovny nebo tzv. coworkingové prostory.

Kavárny a knihovny využíváme asi všichni. Co jsou to ale coworkingové prostory? Jde v podstatě o pronajímatelná pracovní místa. Pokud potřebujete pracovat, získáte v takovém prostoru samostatné místo za stolem, připojení na internet a individuálně i další bonusy.

Na rozdíl od kaváren nebo knihoven mají coworkingy množství výhod. Především v nich máte vlastní stůl a židli, u kterých se vám bude pracovat mnohem lépe než z kavárenského křesla (ač to tak na první poslech možná vůbec nezní).

Obrovským plusem je i kvalitně nastavené a na zátěž připravené internetové připojení, tiché prostředí, možnost seznámit se se stejně naladěnými lidmi, nebo se zůčastnit různých eventů.

Takové prostory mimochodem najdete i u nás. Kompletní seznam coworkingů v Česku najdete na stránce navolnenoze.cz, těch na Slovensku zase na stránce coworkingy.sk.

Vše však závisí na vašich preferencích. Někteří nomádi nemají problém pracovat ani z hotelového nebo hostelového pokoje (v závislosti na dostupnosti dobrého připojení).

Výhody digitálního nomádství

Jestli se vám zdá, že digitální nomád je jen novodobý pojem pro moderního bezdomovce, nenechte se oklamat.

Není nejmenších pochyb o tom, že digitální nomádství v sobě nese potenciál obohatit život každého, kdo se rozhodne tento životní styl zkusit. Přináší totiž řadu výhod.

Výhoda číslo 1: Svoboda

Možná to znáte. Všechny dnešní úkoly jste už dávno dodělali, ale ručička na hodinách se pořád neposunula. Krom práce vást toho čeká tolik, ale vy se i přesto nemůžete postavit a jen tak si odejít.

Co by na to řekl šéf? A krom toho by vás všichni viděli! Procházíte teda všechny dostupné stránky na Googlu (kdyby aspoň ten facebook zpřístupnili!) a čekáte na ten vytoužený moment odchodu z práce…

Jako digitální nomád už nic takového nezažijete. Není to sen, jde o realitu. Digitální nomádství je totiž moderním synonem svobody.

Vaší kanceláří se stává váš počítač a je jen na vás, jaké prostředí si k němu vyberete. Což se samozřejmě odvíjí jen od vašich (ne šéfových) priorit.

Zapomeňte na hypnotizování kancelářských nástěnných hodin. Vaše práce si na vás počká a vy ji uděláte v čase, který si sami určíte – a to na základě vlastních potřeb.

Žádnému digitálnímu nomádovi totiž nejde o naplnění nějaké povinné časové kvóty – právě naopak. Množství práce závisí na konkrétních projektech a úkolech.

Skvělým příkladem je freelancerka Silvia Púchovská. Díky tomu, že pracuje online, může žít v tropických zemích, kde se věnuje surfování.

„Láska k oceánu dodala mojej bytosti nový element a životnému štýlu vyššiu kvalitu.“

Výhoda číslo 2: Snížení nákladů na život

Nebudeme si lhát – životní styl dnešní společnosti vůbec není levný a jen málokdo si ho může dovolit bez hypotéky nebo různých půjček.

Jestli vás kolotoč v podobě zvyšování životních nákladů a stále rostoucí potřeba pracovat a vydělávat víc už dávno přestaly bavit, zkuste zvážit nomádování. Můžete ušetřit nejen své peníze, ale hlavně čas a nervy.

Už jste četli Čtyřhodinový pracovní týden od Tima Ferrisse? Pokud ne, určitě se do něj pusťte a přestaňte odkládat svůj vlastní život na potom. Tipy z této knihy ulehčily život už nejednomu nomádovi (a nejen jim!).

Možnost žít a natrvalo pracovat ze země, ve které představují náklady na živobytí jen zlomek původní částky, je velice přitažlivá. Na pokrytí běžných výdajů vám totiž stačí vydělávat méně, čož současně znamená, že můžete i méně pracovat. Všechno však závisí na vašem životním stylu a běžných nákladech.

Zbytek času potom můžete věnovat svým koníčkům, cestování nebo poznávání nových lidí. Zkrátka tomu, co jste vždy chtěli dělat. Jako digitální nomád tak doslova vezmete svůj život do vlastních rukou. A to je skutečně lákavé.



Výhoda číslo 3: Naučíte se nové věci

Myslíte si, že nomádování je jen další bláznivý trend nevybouřených dvacátníků, který vám, člověku s jasnými prioritami a srovnaným pohledem na život, nic nemůže dát? Opak je pravdou.

Díky nomádování se totiž máte šanci naučit množství nových věcí bez ohledu na to, v jaké životní etapě se právě nacházíte a čím vším jste si už doteď prošli.

Nomádství vám otevře mnohé dveře a je jen na vás, kterými se rozhodnete jít. Krom poznání nových kultur a zemí vás naučí i netradičním zručnostem, se kterými byste se doma třeba nikdy nesetkali.

Správný digitální nomád se nebojí vystoupit ze své komfortní zóny, protože ví, jaké bohatství ho v nepoznaných vodách čeká.

Co třeba vaření a následná degustace místních indických specialit, surfování v Austrálii nebo ježdění na motoce po přeplněných ulicích ve Vietnamu? Zážitkům se meze nekladou.

Jako nomád máte jedinečnou šanci naučit se nový cizí jazyk přímo od rodilných mluvčí. Skvělým příkladem je Lubo Jurík z samsebepan.sk, který na svých cestách v Jižní Koreji učí korejsky.

Krom toho vás nomádování dokonale vycvičí nejen v minimalistickém balení (zkušenost je nepřenosná!), ale i v rychlé orientaci na úplně neznámém místě. Věřte nebo ne, takové schonposti vám mohou v jistých situacích zachránit život.

Má digitální nomádství i svou odvrácenou stránku?

Oproti všem úžasným výhodám, které by si asi nikdo nechtěl nechat ujít, má digitální nomádství i svou odvrácenou stranu, o které se z dokonalých instagramových fotek nedozvíte.

Nebudeme si ale na nic hrát, takže vám nezatajím nevýhody, které se spolu s digitálním nomádstvím skloňují nejčastěji.

Nevýhoda číslo 1: Potřeba sebedisciplíny

Pokud je pro vás sebedisciplína neznámým pojmem, do práce na dálku se raději ani nepouštějte. Nové prostředí nebo cestovatelská horečka vás totiž mohou pohltit natolik, že si na práci v konečném důsledku nebudete umět najít dostatek kvalitního času.

Nomádování není dovolená, a tak se s tímto cílem na cesty raději nevydávejte. Není nic únavnějšího, než si sednout za počítač po dlouhém dni stráveném poznáváním místních památek a obyvatel. I když to pro někoho může znít lákavě. Po určitém čase je to ale velice frustrující.

Mít volnou ruku při organizaci vlastní práce není pro každého. Lidé, kteří svou práci chtějí odsedět, by nebyli dobrými nomády.

Vězte, že celodenní odkládání práce až do poslední chvíle vaší produktivitě nepomůže. Ne každý dokáže pracovat tehdy, když ho nikdo a nic nekontroluje.

Sebedisciplínu jde samozřejmě natrénovat. Stačí jen chtít změnit svůj život k lepšímu. Pomůžou vám k tomu autoři jako Cal Newport, Petr Ludwig nebo Leo Babauta.

Nevýhoda číslo 2: Kočovnický život nomáda vůbec není jednoduchý

Myslíte si, že poznávání noývch zemí je nejzábavnější a nejpříjemnější věc na světě? Pozor – vůbec to tak nemusí být v případě, že tak žijete dlouhodobě.

Většina digitálních nomádů cestuje o samotě. Ano, je pravdou, že na cestách nebo v coworkingových prostorech potkáte velké množství lidí. Jak dobře si ale dokážete udržet vztahy s lidmi, které znáte jen pár dní nebo týdnů?

Nemluvě o tom, že vaše vztahy s přáteli, kteří zůstali doma a dál žijí své „obyčejné“ životy, postupně zapadají prachem.

Jde o úplně běžný jev – jako nomád musíte být připraveni snášet samotu a fakt, že dlouhodobým odloučením od rodiny a přátel prakticky přijdete o místo, které nazýváte domovem.

Ztráta zázemí a jistoty je ale jen jednou nevýhodou kočovného života. Druhou je fakt, že neustálý život na cestách není vždy jako med.

Neustálé povinnosti spojené s vyběháváním očkování, hledáním levýnch letenek, vhodného ubytování, kvalitní wifi nebo pitné vody vás nutí se neustále přesouvat, což se se čtyřmi 20kilovými kufry jednoduše nedá.

Pokud se vám při představě trvalého zúžení šatníku ze čtyř skříní na čtyři trička naskakuje husí kůže, nomádujte raději jen příležitostně. Zabalit se do jednoho ruksaku je totiž hodně omezující. Jinak to ale nejde – každý, kdo se často přesouvá, o tom ví své.

Nevýhoda číslo 3: Digitální nomádování nezvládnete, pokud nebudete mít své zdraví na prvním místě

Předtím než se do nomádování pustíte naplno, vezměte do úvahy i svůj zdravotní stav. Pokud nedáte své zdraví na první místo, po čase budete nomádování nenávidět. Hrozit vám může dokonce i syndrom vyhoření.

Jak je to možné? Jednoduše. I nomádování se vám po určitém čase může zdát jako neskutečně vyčerpávající rutina v podobě ubíjející samoty, neustálého přesouvání se a náročného naplňování základních životních potřeb (najít dobrý coworking nebo obyčejný obchod s pitnou vodou nemusí být žádná legrace).

Rychlé střídání různých časových pásem a s tím spojená pásmová nemoc nejsou jediným problémem, se kterým se můžete během nomádování setkat. Krom různých druhů hmyzu, potkanů a švábů se například v takové Asii můžete setkat i s dalšími nepřijemnými zdravotními problémy.

Freelancerka a digitální nomádka Gabka Koščová ví o zdravotních těžkostech svoje. Krom průjmů se na cestách nevyhnula ani častým teplotám a nachlazením. Navíc si její tělo nezvyklo ani na velká vedra, která pro ni byla během pobytu v asii utrpením.

„Když je v Asii teplo, mě tam už nedostanete. Když máte každý den 40stupňová vedra, přestane vás to po čase bavit. Já teplo nezvládám dobře a i když jsem si myslela, že si na to zvyknu, nezvykla jsem si.“

Velká vedra exotických destinací můžou dát pořádne zabrat těm, kteří na ně nejsou zvyklí. Své zdraví si proto musíte dobře hlídat hned od začátku.

Už jste slyšeli o Maslowově pyramidě potřeb?

Maslowova pyramida potřeb.png
Autor: DvorapaVlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Odkaz

Fyziologické a psychologické potřeby, které jsou nevyhnutelné pro bezproblémové fungování každého z nás, jsou jakýmsi stavebním kamenem celé pyramidy. Všimněte si, že seberealizace a kreativní využití vlastního potenciálu se nachází až na vrcholu pyramidy.

Bez spodních vrstev ale pyramida nebude fungovat – stejně jako ani vy.

Digitální nomádství je životní styl, který vám může obrátit život vzhůru nohama, aniž byste si to uvědomili – což samozřejmě nezůstane bez následků.

Je velice jednoduché se nechat vtáhnout do víru nových zážitků a nevšimnout si, že pravidelně nesípte, že váš přísun vitamínů a minerálů se zredukoval na pravidelnou porci smažených rýžových nudlí…

Maslowova pyramida potřeb je založená na stálosti vnějších podmínek (jako je stabilní příjem, blízkost rodiny nebo stálý domov). Digitální nomádi se však stále přesouvají a jejich životní podmínky jsou velice proměnlivé. Dochází tak k narušení spodních 3 vrstev pyramidy.

Jako nomád tak musíte na jejich naplnění dbát přísněji. Pravidelný odpočinek v podobě úplného vypnutí, kontakt s blízkými lidmi i dostatečný spánek a vyvážená strava s vhodnými doplňky jsou proto nesmírně důležitou prevencí před případnými nepříjemnostmi.

Připraveni?

Jestli už jste zkušený nomád, o nomádování teprve jen uvažujete, nebo se právě balíte na svou první velkou cestu, váš pohled na nomádování nás zajímá. Souhlasíte s výhodami a nevýhodami, nebo je vaše skutečnost celkem jiná? Těším se na vaše komentáře.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >