5 překvapivých způsobů, jak nepřestat růst

Tohle není motivační článek o pěti krocích, díky kterým se stanete úspěšnými. Pokud jsem vás právě neztratila a čtete dále, věřím, že se spolu vydáme na cestu přemýšlení nad tím, jak žijeme a jak využíváme příležitosti, které přirozeně máme.

Pokud patříte do generace mileniálů, je velmi pravděpodobné, že osobnímu rozvoji věnujete značné procento svého času, energie i peněz. Už podle výzkumu z roku 2015 bylo až neuvěřitelných 94 % mileniálů v Americe odhodlaných investovat až 300 $ měsíčně na nějakou formu seberozvoje.

Dnes tento trend vnímáme ještě silněji, a to už i v našich evropských končinách. Dá se říct, že mileniálové jsou generací posedlou osobním rozvojem. Má to své skvělé i ne tak skvělé stránky, ale o tom trochu později.

Já dnes nebudu psát o vytváření nových produktivních návyků, zdravém stravování ani time managementu. O tom už řeklo moudré věci mnoho jiných lidí. Místo toho dnes zkusme odkrýt poklady našich obyčejných dní, které trávíme mezi lidmi, na cestách, online či sebereflexí.

Toto je pět věcí, které můžete dělat jinak například už dnes a vytvořit tak v sobě prostor pro růst.

1. Poslouchejte s otevřenou myslí

Je důležité mít jasno ve svých životních hodnotách, uspořádat si priority, vědět, čemu věříme a za čím kráčíme. Bez těchto opěrných bodů se jen necháváme unášet proudem, chybí nám kořeny a bez nich rosteme jen těžko.

Bránit růstu ale může i strnulá neochota poslouchat druhé lidi, pouštět si k tělu jejich názory a pohledy na svět. Právě v případech, kdy jsou odlišné nebo rovnou opačné než naše, nám pomáhají pochopit svět v jeho rozmanitosti, šířce a hloubce.

Když neznáme jiné názory a postoje než máme my a naše nejbližší okolí, ocitáme se v nepropustné bublině, ve které nám je sice pohodlně, ale nikdy ji nepřerosteme.

Vstupujme do rozhovorů s otevřenou myslí a ochotou měnit se. Je přirozené, že inklinujeme k pocitu jistoty, ale vzpomeňte si, že kdyby nebylo zpochybňování, lidé by se nikdy nedočkali některých objevů, vynálezů nebo nových poznatků.

Ptejme se, proč si lidé myslí to, co si myslí, poznávejme jejich životní kontexty a snažme se je pochopit. Takové naslouchání nemusí vždy vést k radikální změně myšlení, ale často se můžeme naučit více o opačné straně názorového spektra a vidět svět ve více barvách a ne jen černobíle.

Přitom však nesmíme zapomenout dávat si pozor, koho posloucháme a jestli se to, co říká, opravdu zakládá na pravdě. To, že jsme otevření jiným názorům a přemýšlení, neznamená, že všechno nekriticky přijímáme. Ale více o tom až později.

2. Důsledně si vybírejte, co vás formuje

Může se zdát, že druhý bod protiřečí prvnímu, ale ve skutečnosti jdou ruku v ruce. Denně toho totiž slyšíme, čteme a vidíme opravdu hodně. Prý až tolik, jako bysme každý den přečetli až 175 výtisků novin. Od začátku do konce a ano, včetně té sportovní rubriky. Co si s tím množstvím podnětů počít?

S velkou informovaností přichází velká zodpovědnost. A tou je vyhodnocování důvěryhodnosti informací. Někdo může tvrdit, že je holokaust výmysl, vakcínami si nás chtěl Bill Gates očipovat a vzápětí nás přesvědčit, že válka na Ukrajině je speciální vojenská operace s cílem osvobodit nevinné občany. Nyní asi stojí za zamyšlení, jestli se tímto člověkem necháme formovat. Toto je extrémní příklad (anebo, bohužel, možná ani ne), ale někdy lži nejsou tak očividné a odhalují se jen těžko.

Protože velmi dobře víme, jak je někdy složité rozpoznat, co je skutečně pravda, ve spolupráci s Akademií kritického myšlení jsme vytvořili praktický a zajímavý audioblog Kritické myslenie, který upřímně doporučuji.

Naučí vás, jak rozpoznávat fake news a konspirace i odhalit klamy, které si myslíte sami o sobě a věříte jim. Jestli chcete tomuto důležitému tématu věnovat víc času a pozornosti, v závěru audioblogu najdete i skvělé tipy na čtení.

3. Cestujte do jinakosti

Účinným katalyzátorem osobnostního růstu je i cestování, poznávání odlišných komunit a pronikání do cizích kultur. Nezáleží na tom, jestli cestujete na exotické ostrovy tichomoří nebo na druhý konec své vlastní země. Lidé jsou opravdu jedineční a různí a to, kde žijí, ovlivňuje jejich zvyky, hodnoty a životní zaměření.

Příště, až se vydáte na cesty, zkuste skutečně otevřít oči a vidět, jak lidé žijí a přemýšlejí. Popovídejte si s místními, zjistěte víc o jejich tradicích a způsobech života. To je vlastně podstatou pomalého cestování, které jsem zmiňovala i v článku o pomalém životním stylu.

Jestli takovou zkušenost chcete posunout ještě o level výš, zůstaňte na cizím místě déle než jen na dovolenou. Chce to totiž delší čas, než člověk skutečně pronikne do místní komunity a pozná více než jen na první pohled viditelné turistické pozlátko.

Velkým trendem je dnes digitální nomádství, které umožňuje pracovat odkudkoli a plně se tak vnořit do života klidně i na druhém konci planety.

Mnoho cestovatelů vám dosvědčí, že se za delší období strávené v cizí zemi naučili mnoho nejen o místní kultuře a obyvatelích, ale také sami o sobě. A jestli si to, co vidíte a slyšíte, pustíe k srdci, určitě se domů nevrátíte stejní.

I proto u cestovatelů často najdeme články o tom, jak je změnily roky strávené v srdci jiné kultury. Populární tvůrce (a autor vašeho nejoblíbenějšího audioblogu!) Pavel Dvořák například mluví o tom, jak ho změnilo 10 let v Číně, Lenka Šedivá zase reflektuje, jak ji formovaly 2 roky strávené v Londýně v úloze copywriterky na volné noze.

4. Využívejte moderní nástroje

To, že se do učení a neustálého rozvíjení se s takovým nadšením vrhá právě generace mileniálů, má své opodstatnění. Souvisí to s obrovským rozmachem internetu a technologií, díky kterým se rozšířily možnosti vzdělávání a zdokonalování dovedností. Stejně tak se zvýšilo povědomí o dalších šikovných lidech, kteří se prezentují online.

Spoustu by se dalo říct o vlivu vysokých očekávání na duševní zdraví a i toho se trochu dotkneme, ale ráda bych nejdříve připomněla, jak nám mohou technologie, pokud k nim přistupujeme zdravým způsobem, pomáhat růst.

Zatímco byly předchozí generace odkázané na učebnice či fyzickou přítomnost na různých kurzech a školeních, dnes je možné se naučit či dokonce vystudovat online prakticky cokoli.

Fyzické studium a účast na konferencích samozřejmě mají stále své důležité místo, ale online forma opravdu masivně zpřístupnila vzdělávání a rozvoj dovedností lidem po celém světě. Stačí se podívat na Skillshare, kde najdete online kurzy, o kterých by se vám ještě před řekněme patnácti lety mohlo leda tak snít.

Pandemie také vytvořila prostor různým online konferencím a publikum si našly i instagramové live streamy, kde mohl kdokoli nahlédnout doslova do obýváku inspirativním osobnostem a přímo se jich ptát na otázky na zajímavá témata.

Svět se stal menším, dostupnějším a skutečně plným možností, jak se rozvíjet. Jak už jsem zmínila, toto nekončící moře příležitostí v nás může vzbuzovat pocity úzkosti a nedostatečnosti – vždy je totiž někdo chytřejší, šikovnější, lepší jako my.

Proto je důležitou součástí osobního růstu i starání se o své duševní zdraví. Jestli nás totiž k rozvíjení sebe a svých dovedností vedou jen vnější faktory, jako je porovnávání se nebo snaha zalíbit se ostatním, velmi rychle tyto snahy bez vnitřní vyrovnanosti mohou vést k vyhoření či jiným psychickým problémům.

Dobrou zprávou je, že stejně jako může být online svět zdrojem frustrace a pocitů nedostatečnosti, může být i prostorem, ve kterém najdete pochopení a pomoc odborníka, který vám opět pomůže postupovat vpřed.

Jestli neznáte nikoho konkrétního, koho byste rádi kontaktovali, bydlíte v malém městě, kde taková pomoc není dostupná, anebo máte za sebou zkušenost, kdy vám terapeut nesedl, velkou pomocí jsou online portály, kde si můžete vyhledat terapeuta podle kritérií, která jsou pro vás důležitá. Pro anglicky mluvící je to třeba Betterhelp, v Česku Terap.io a na Slovensku portál ksebe.

5. Učte se od svého minulého já

Přirozeně se nám může zdát, že naše životní moudrost roste přímo úměrně našemu věku, ale ne vždy se posouváme jen směrem vpřed. Každý člověk si prochází cestou, která je klikatá a sem tam nás zavede zpět na místa, kde už jsme byli. Anebo si to chceme střihnout zkratkou a zasekneme se kdesi v úžině.

Právě v takových momentech jsou velmi cenné zápisky či jiné připomínky, které nám ukazují, jak žilo a přemýšlelo naše minulé já. Ne každý člověk je schopný, či ochotný si psát deník, ale dnes nám s osobním růstem mohou pomáhat i obyčejné diáře a plánovače.

Například Doller či Žurnál jsou tak populární právě proto, že pomáhají nejen organizovat čas, ale i reflektovat nad minulostí, praktizovat vděčnost a podrobně si plánovat i dlouhodobé cíle. Velmi populární (i u nás v Audiolibrix :)) je metoda bullet journal, která vám dává mnoho svobody a prostoru pro kreativitu.

Ve chvílích, kdy ztrácíme směr, motivaci nebo chuť do toho, co jsme začali, je velmi užitečné mít možnost ohlédnout se za sebe a vidět, jak přemýšlelo naše minulé já – jaké mělo sny, za co děkovalo a co dělalo jinak.

Hodně vám napoví i obyčejné to-do listy nebo plány, které jste si zapsali. Zkuste se podívat zpět na období, kdy jste se cítili spokojeně, motivovaně, posouvali jste se dál a všímejte si, co jste tehdy dělali jinak.

Možná jste častěji navštěvovali své blízké, pravidelně cvičili nebo v kalendáři měli čas vyhrazený na odpočinek. I toto jsou cenné lekce od vašeho minulého já, díky kterým se můžete měnit, posouvat a růst.

Toto bylo pět způsobů, jak neustále získávat podněty k růstu a přemýšlení nad tím, co děláme a jak to děláme. Dozvěděli jste se něco nového? Vidíte něco jinak? Velmi ráda si s vámi popovídám pod tímto článkem. Slibuji, že budu číst vaše komentáře s otevřenou myslí. 🙂

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >