Co je to podcast?

Podcast je jedním z těch slov, které dnešní společnost často skloňuje. A zároveň pro mnohé i slovem, u kterého předstíráme, že rozhodně víme, o co jde. Já se přiznám bez mučení, že před pár lety to byla i má situace. Všichni kolem mě mluvili o podcastech a mně nebylo vůbec jasné, o čem je řeč. Tak jsem kývala a usmívala se… však to znáte.

Abyste se něčemu přesně takovému mohli vyhnout, mým dnešním úkolem je podcasty představit a do konce článku zaručit, že v nich budete mít jasno i vy. Na rozdíl od Karla Gotta totiž u nás pořád představení potřebují.

Tak co to jsou ty podcasty?

Na Wikipedii se dočteme, že jde o zvukový záznam na internetu, který se dá poslouchat zdarma. Dál se ještě povídá, že slovo podcast vzniklo spojením slov iPod a broadcast. MP3 přehrávač od Applu stál u začátku úspěchů podcastů a broadcast je vysílání (rozhlasu, televize, prostě informací). Podcasty vlastně takové vysílání jsou. Jak si je ale můžete představit?

Podcast [podkást] je jako takový seriál, který můžete poslouchat online a zdarma. Dal by se přirovnat i k rádiu, jen s tím rozdílem, že v rádiu si obsah nevybíráte vy. U podcastu ano.

Podcast je tedy audio pořad na pokračování – většinou vychází týdně, měsíčně nebo jako naše Audinovinky jednou za čtrnáct dní. Některé vycházejí dokonce několikrát denně.

Podcasty nemají žádná určená pravidla, existují jen hranice, která většina lidí tvořící zvukové show dodržuje.

Oficiální délka takového podcastu stanovena také není. I když drtivá většina z producentů vychází z toho, že chtějí doplnit váš den a zabavit vás. Čím delší by tedy byly, tím menší by byla jejich šance, že u nich vydržíte.

Takže jako u každého správného seriálu můžete v průměru čekat délku 30 – 60 minut. Závisí to na autorovi podcastu. Čímž se dostáváme k další podstatné části – kdo za podcasty stojí.

 

Koho to vlastně posloucháte?

Odpověď je jednoduchá i složitá – podcasty totiž může tvořit kdokoli.

Podobně jako si může kdokoli založit svůj blog a psát myšlenky a články na témata všeho druhu, může kdokoli natáčet podcast. Takže podcast je ve své podstatě takový audio blog. S tím, že většinou má nějaké spojující téma.

Pokud se někdo rozhodne tvořit podcast, potřebuje opravdu jen nějaký obsah, prostor pro nahrávání a publikaci. Ten proces je možná jen o kousíček složitější než vedení blogu, možná jsou i na stejné úrovni.

Zpravidla se do podcastů pouštějí lidé, kteří mají co říct k tomu či onomu tématu. Lidé, kteří mají nadšení pro věc a chtějí se o něj dělit. Z většiny jde taky o lidi, kteří mají s daným tématem zkušenosti a opravdu možnost vás v jeho rámci nějakým způsobem obohatit.

Podcast je pro jeho tvůrce možností vyjádřit svůj názor, ale zároveň i předávat své znalosti, informovat, nebo prostě jen bavit. Pokud se někdo rozhodne tvořit podcast, platí, že má pro danou věc nadšení. Z toho potom plyne i kvalita obsahu. Ne nadarmo se totiž říká, že když něco děláte s láskou a nasazením, na finálním produktu je to poznat.

Pro vás je tedy poslech podcastu jednak cestou k informacím a zábavě, ale i možností seznámit se s osobností autora z jiného úhlu. Spousta tvůrců totiž využívá více platforem – ať už je to blog nebo sociální sítě. Ale v mluvené formě máte možnost trochu více nahlédnout pod pokličku toho, kým jsou.

Oproti psaní je to formát uvolněnější, podobně jako je seriál.

Forma podcastu je taky na autorovi. Ale čím víc si jich poslechnete, zjistíte, že zpravidla je těch tvůrců více. Je totiž mnohem jednodušší založit takový audio pořad na interakci mezi dvěma nebo více členy. Aby mohl mít jeden člověk sám o sobě úspěšný podcast, musí to být opravdu schopný a charismatický jedinec.

Více členů navíc umožňuje více pohledů na jednu věc a celá řada podcastů je založená na rozhovorech a diskusi, díky čemuž se i lépe poslouchají.

 

Podcasty vs. rádio

Nabízí se otázka, v čem se vůbec liší podcast od rádia?

Je to přeci audio pořad, který si někde pouštíte. Tak to zní přesně jako rádio. A něco s ním společného má, ale jsou tu zásadní rozdíly.

 

Podcasty si vybíráte sami.

Neplatí čas, kdy jsou vysílány a vy k nim máte přístup. Můžete je poslouchat kdykoli. Jak to vyhovuje vám.

Sednete do auta a rovnou si pustíte, co chcete poslouchat. Místo toho, abyste ladili rádio ve snaze najít něco vyhovujícího a zjistili, že jste mezitím stihli dojet do cílové stanice a nic si nestihli poslechnout.

 

Podcasty jsou uvolněnější.

Rozhlas a rádio jsou super, ale nebudeme si lhát, jejich moderátoři mají určité restrikce a nikdy nebudou moci vyjádřit svůj názor naplno. Při poslechu podcastů funguje přátelštější atmosféra a zároveň máte pocit, že jste si s jejich tvůrci tak trochu bližší. Nehledě na fakt, že mají širší záběr. A to mě přivádí k dalšímu bodu.

 

Podcasty nejdou po ušlapané cestě.

Rádio je synonymem pro mainstream. Bude hrát těch 5 písniček, co mají mít rádi všichni… až do chvíle, kdy už je pod hrozbou propíchnutí ušních bubínků nikdy nebudete chtít slyšet.

Zmiňovaná témata pořadů mluveného slova jsou vybírána tak, aby zaujala co nejširší publikum (Vzpomínáte si na slovo broadcast? Broad znamená široký…). Protože síla je v počtu posluchačů.

Podcasty mají oproti tomu úplně jiný cíl. V žádném případě jim nejde o zachycení co nejširšího publika. Právě naopak.

Soustředí se na úzké zájmové skupiny a v tom je i jejich kouzlo. Jak jsem už psala výše, autoři jsou většinou nadšenci pro věc, a tak např. podcast o cyklistice točí člověk, který se o cyklistiku zajímá. A naprosto logicky si takový podcast nebude pouštět někdo, kdo se o téma absolutně nezajímá. To by jeho autor ani nechtěl. Točí se zájmem pro věc a točí pro lidi, jako je on sám. Lidi, kteří se zajímají a kteří třeba dlouho hledali nějaké další spřízněné duše.

 

Podcasty mají široký tematický záběr.

Jde od technologických novinek přes politiku až k počítačovým hrám. Existují podcasty jen o meditaci, literatuře, hudbě, filmu, rybaření, cyklistice, cestování na motorce, zdravém jídle, výchově dětí, kávě, vědě i spiritualitě.

Existují rozhovory s inspirativními osbnostmi různých oborů, rozhovory a polemiky na témata, která by se do mainstreamových médií těžko vlezla (ať už jsou okrajová nebo pobuřují)… Ten pomyslný podcastový švédský stůl by se do jedné místnosti rozhodně nevešel.

 

Podcasty jako zábavná cesta k lepšímu já

V posledních letech se rozmáhá i trend využívat podcasty jako možnost zlepšení. Ať už chcete o čemkoli získat víc informací, rozvíjet se a posouvat se na své cestě, poučit se a najít inspiraci, podcasty vás podrží.

Díky jejich délce se k nim navíc obrací čím dál tím více lidí. Podobně jako každý večer zapínají tisíce lidí televize, aby se podívaly na další díl seriálu nebo na zprávy. Mnozí používají podcasty ke zlepšování a hlavně díky nim produktivně využívají období dne, která by jinak byla hluchá.

Každý totiž ve svém denním programu máte činnosti, které dělat musíte, ale ve skutečnosti na ně nepotřebujete žádnou mozkovou kapacitu – ranní hygiena, cesta do práce/školy, uklízení, vaření…

Díky své délce, informativnosti a hlavně zábavnosti jsou podcasty ideálním společníkem, který vám tyhle jinak nudné činnosti doplní a třeba vás přiměje se na ně i těšit.

Já například občas při uklízení poslouchám podcasty jako Na volné noze nebo Proti proudu, a tak mám pocit, že získávám to nejlepší z obou světů. Stihnu uklidit, co je třeba, ale zároveň ten čas ještě zužitkuju k získání nových informací, učení a inspiraci.

 

Kde můžete podcasty poslouchat?

Poslouchat můžete na jakémkoli zařízení, které má přístup k internetu.

Jako první ale musíte nějaké podcasty najít. K tomu účelu slouží katalogy podcastů, které vás nechají prohledávat všechny podcasty na základě kategorií nebo oblíbenosti.

Jako jeden z takových celosvětových katalogů slouží iTunes. Tenhle program vám zároveň umožní si podcasty i přehrát a odebírat. Pokud jde ale o české a slovenské podcasty, jejich vyhledání není v tomto katalogu úplně nejhlehčí.

I proto jsme se rozhodli vám to ulehčit a pomoci vám najít si cestu k zajímavým podcastům. Na našem webu teď najdete jediný kompletní katalog českých a slovenských podcastů na našem trhu.

Trend podcastů hýbě světem a před několika lety dorazil i k nám. Od té doby jejich počet rostě a my věříme, že i vzhledem k uspěchané době mají před sebou podcasty ještě zářnou budoucnost. A tak i tvůrců a témat bude u nás přibývat.

V současné chvíli je v katalogu přes 400 českých a slovenských podcastů. Takže už teď je z čeho vybírat. Což můžete udělat rovnou na webu, kde můžete i poslouchat. Pokud preferujete poslech na mobilním zařízení, žádný problém. Katalog a možnost přehrávání totiž máte i v naší mobilní aplikaci.

Co se týče dalších aplikací a platforem, přes které se dokážete dostat i ke světovým podcastům, ty nejlepší jsme zmínili v 59. díle našeho vlastního podcastu, Audinovinky. Tento díl jsme věnovali podcastům jako takovým, takže pokud se teprve chystáte někde začít, zkuste si pustit ten náš a dozvědět se o podcastech něco dalšího. V jeho závěru navíc poskytujeme tipy na zajímavé podcasty, které byste si podle nás měli poslechnout.

Protože jsou podcasty jako takové seriály, platí, že budete chtít vědět, kdy vychází další díl. A přesně pro ten účel slouží odběr podcastů. Pokud si například najdete nějaký, který vás baví, můžete se přihlásit k jeho odběru. V takovém případě nebudete muset pořád kontrolovat, jestli náhodou nevyšel další díl. Dostanete o tom informaci a uvidíte ho vždycky jako první.

 

Abychom si to shrnuli, aneb pár slov na závěr

Podcasty se v dnešní době stávají jedním z nejoblíbenějších způsobů konzumace vybraného obsahu.

V jejich prospěch mluví široký záběr témat, na která by se žádná rozhlasová stanice nezmohla, ale i vysoká informační hodnota v kombinaci s přátelskostí a zábavou.

Poskytují zároveň možnost kombinace s jinými činnostmi a stanou se tak vaším nedocenitelným společníkem, který vám pomůže a zároveň vám zlepší den.

Teď je řada na vás – posloucháte podcasty? Chystáte se k jejich poslechu? Pokud už nějaké posloucháte, napište nám do komentářů tipy, třeba k nim přitáhnete další posluchače a můžeme se vzájemně inspirovat.

Sdílej článek

29 Comments

  1. Podcast Moje ADHD
    8. ledna 2020 @ 09:31

    Já jsem začala téměř nevědomě dělat podcast. Ani jsem netušila, že se tomu tak říká, když jsem začala vysílat do světa svoje nahrávky o ADHD na YouTube kanálu Moje ADHD.

    Reply

    • Petra Schultze
      17. ledna 2020 @ 17:43

      Ony často vznikají tyhle „škatulky“ a člověk ani netuší, že do ní zapadá. Takže to úplně chápu a děkuji za tip na Váš svět o ADHD, moc ráda se podívám! Myslím, že i Váš cíl byl podělit se o zkušenosti a znalosti s dalšími lidmi, kterým to třeba pomůže – kvůli tomu vzniká i spousta podcastů a je to skvělé.

      Reply

      • Daniel
        1. června 2023 @ 09:49

        Já to vnímám jako snahu něco jen takto pojmenovat a zpropagovat a vnutit lidstvu abychom byli ,,in,,. To slovo je příšerný a do češtiny se nehodí. Za mne jen obyčejný audio nebo video príspěvek o čemkoliv, kdykoliv a kdekoliv shlédnutelný či odposlouchatwlný a to už tu bylo a je i bez tohohle stupidního názvu….😉

        Reply

        • Mirek
          28. září 2023 @ 12:32

          Souhlasím s vámi, zblblá mládež chce být in… podcasty, selfie a milion dalších slov k ničemu.

          Reply

  2. Fralan
    10. ledna 2020 @ 11:08

    „Podcast“ by se dal také přeložit jako „sračka“, ale to by se snobům, kteří tento výraz používají asi moc nelíbilo. Je to slovo s abnormálně „mělkým“ významem s přesně takovým, který se líbí toliko snobům co se chtějí odlišit bez hlubších znalostí.

    Reply

    • Petra Schultze
      17. ledna 2020 @ 17:41

      Tak co člověk, to názor. V našem případě jde určitě o absenci hlubších znalostí, tam se nebráníme a ani nepředstíráme, že je to jinak, ale dovolila bych si tvrdit, že za snoby bychom se neoznačili. U některých podcastů může být cílem pobavit a zlepšit náladu. Naopak u spousty tematických podcastů jsem se setkala s velice dobrými znalostmi oboru, o které se daný „podcaster“ dělil 🙂

      Reply

    • Mára
      24. května 2020 @ 20:19

      Tos trefil hlavičku na hřebíček… 🙂 To je přesně ono. Kdyby se to jmenovalo „soubor videoklipů bez videa“, tak by to tak netáhlo.

      Reply

  3. Jana
    15. dubna 2020 @ 22:23

    Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné všechny podcasty stahnout do PC a nebo jen některé. Mám tlačítkový mobil, ntb a vyhovuje mi to tak. narazila jsem na ceskepodkasty.cz
    všechny příspěvky se dají spustit, nenašla jsem, jesetli je možné i stahnout, ráda bych je poslouchala v mp3 na cestách. Moc děuji za radu. Jsem staromilec, takže fakt netuším, jeslti to jde.

    Reply

    • Petra Schultze
      7. července 2020 @ 11:31

      Dobrý den, Jano, podcasty se zatím stáhnout nedají. Dají se poslouchat online na webu a v aplikaci – pokud ráda posloucháte na cestách, doporučuji naši aplikaci Audiolibrix. I v ní podcasty zatím posloucháte online, ale pracujeme na tom, aby se daly do budoucna stahovat.

      Reply

      • Mike
        12. března 2021 @ 17:06

        Jana píše, že má tlačítkový mobil, tzn. že nemá dotykáč a v něm internet, ale má tam přehřávač MP3jek. Takže žádná mobilní aplikace jí asi nepomůže.:-/

        Reply

        • Petra Schultze
          15. března 2021 @ 09:22

          Dobrý den, máte pravdu, mobilní aplikace to pro mobil s tlačítky nevyřeší, za ten omyl se omlouvám. Podcasty se někde dají stahovat, ale většinou je to stažení v rámci mobilní aplikace. Existují ale i weby, kde se dá stáhnout mp3, jako např. https://www.soundtier.com/

          Reply

      • Kersi
        14. března 2021 @ 23:11

        Paní Petro, touto odpovědí ovšem popíráte první vámi uváděnou definici podcastu, prý dle Wikipedie, že podcast je zvukový záznam na internetu, který se dá stáhnout a poslouchat zdarma. Tedy možnost stažení souboru a jeho přehrání off line není pravidlem. Vedle stažení pak existuje i druhá možnost podcast pouze přehrát tedy online streamovat. Ona problematika podcastu bude asi složitější a nelze ji takto nepřesně zjednodušovat. Kersi.

        Reply

        • Petra Schultze
          15. března 2021 @ 09:24

          Dobrý den, máte pravdu, že v článku je uvedeno stahování, ale to není součástí základní definice, v drtivé většině jde o streamování online (i když existuje možnost je stáhnout). Text na začátku jsem upravila, děkuji za upozornění 🙂

          Reply

          • Libor
            7. ledna 2024 @ 00:33

            Dobrý den, přijde mi jednoduše logické říkat podkástum hovory. Vůbec nezáleží, zda jsou živé, nebo ze záznamu. Stejně jako když bych řekl,že poslouchám písničky, taky není zřejmé zda jsou živé nebo že záznamu. Prostě poslouchám hovory a ne podkásty.

  4. poděkování
    10. června 2020 @ 15:11

    Milá Petro, děkuji Vám za vysvětlení. Používá se mnoho nečeských slov a většina lidí ani neví, co znamenají. Nyníí jste mi jedno z nich osvětlila a moc mne to těší, že mu rozumím. Stejně tak zajímavé jsou názory dalších lidí. Po Vašem vysvětlení si teď můžu udělat vlastní názor. Přeji mnoho úspěchů. Milena

    Reply

  5. Tomáš Fassati
    22. června 2020 @ 23:58

    Co takhle pro to tvůrčím způsobem vymyslet český překlad? To neustálé přebírání anglických slov je už nuda.

    Reply

  6. Tipy na podcasty
    30. září 2020 @ 11:54

    Máte nějaké zajímavé tipy na podcasty, týkající se sportovní tématiky? Vím akorát o Fotbal Fokus.. 🙂 Díky!

    Reply

  7. Podmalba či kulisa
    19. listopadu 2020 @ 22:35

    Vida, a já si myslela, že jde o hudbu, kterou si člověk pustí jen jako kulisu. Podkres. Díky za info. Taky Jana

    Reply

  8. Anglismy kolem nás
    21. listopadu 2020 @ 13:51

    Pane Fassati, děkuji za váš názor, to masové přebírání anglických slov ale není nuda, jak píšete, ale tragédie. Je to zajisté projev mindráku, který společnost léčí těmito anglismy, aby dala najevo, jak je světová. Souvisí to i se zmiňovaným snobstvím. A krásný jazyk, jakým čeština je, dostává na zadek. Jasně nemá smysl nahrazovat specifické technické výrazy z oblasti IT technologií nějak „šroubovanými“ českými ekvivalenty. I když například nevím, proč teď všichni streamují, nebo jsou na streamu. Ale je velká řada slov, která mají jasné české vyjádření – momentálně například je módní, zejména u politiků, slovo predikce. Všichni teď predikují, co bude. Slovo odhad, předpověď, předvídání vymazali ze slovníku.
    Na tuhle stránku jsem se dostal proto, že jsem potřeboval lidsky vysvětlit význam a užití slova podcast – na to teď frekventovaně odkazuje Český rozhlas na svých stanicících, aniž by kdykoliv posluchačům vysvětlil význam tohoto slova a jeho praktické užití. Redaktoři jakoby zapomněli, že jejich stanice rozhodně neposlouchají dvacetiletí posluchači, ani třicetiletí, ale zejména střední a významně pak starší generace. Děkuji Petře Schulze za perfektní vysvětlující materiál k významu termínu podcast.
    Julek

    Reply

    • Alex
      16. března 2021 @ 21:22

      Často uživatel cizích slov vůbec nevnímá (nebo to pořádně neví), co to slovo znamená. Příklad (ze článku, který jsem redigoval): „související přidružené komorbidity“. Na vysvětlenou: „komorbidita“ znamená přidruženou, související nemoc. (Mimořádně ohyzdné slovo, jen tak mimochodem.)

      Reply

    • Hausová Magda
      23. června 2021 @ 13:37

      Zdravím, plně souhlasím s vámi. Demokracie je Bohužel velice špatné zřízení to už říkal Churchil ale zatím není z pohledu vládnoucích nic lepšího. Toto právě umožnilo velkou globalizaci která nemá konce a lidstvo nakonec zničí. Já jsem například ještě nebyla v Chorvatsku ale bojím se o tom mluvit.Nejsem stádní typ a nemusím mít to co zrovna frčí. Slovo „Podcast“ a s tím spojená možnost poslouchat všechno možné i nemožné podobně jako na všech soc. sítích na kterých nejsem ani by mě tam nikdo nedostal. Nevím ale asi nepatřím do dnešní doby a do dnešní společnosti. Co myslíte mám si hodit mašli nebo zatím jen chodit kanálama?

      Reply

  9. Praučitelka
    21. ledna 2021 @ 11:39

    Souhlasím s názorem, že čeština je na ústupu. Je mi to moc líto. Vždyť máme tolik krásných českých slov, jejichž význam už mladá generace nezná a kterými se dá vyjádřit úplně, ale úplně všechno a to slušnou formou.O pravopisu nemluvě ! Děti matlají v pravopisu hrušky s jabkama a chudák učitel. Je na pokraji kolapsu. Kdo chce češtinu opravdu umět, ten se jí musí hodně věnovat a přitom studovat i další jazyky. O IT technice nemluvě. Držím palce všem, kteří mají tuto zem rádi a přeji mladé generaci hodně sil i trpělivosti jít dál.

    Reply

  10. Miroslav
    14. února 2021 @ 18:18

    Jsem narozen 2 roky před koncem druhé světové války. Že většině lidí, co se týče vzdělání, ujíždí vlak je nesporné. Jenom pozoruji, že vzdělání chybí především rodičům generace dětí ve věku od 10ti do „40ti“ let . Není až tak důležité jak věci, či děje pojmenujeme. Mediální prostor je dnes zahlcen spoustou různě pojmenovaných informačních kanálů a to je problém, který je krásně pojmenovaný „rozdělování společnosti.“ Média, zejména internet a ČTV nahrávají zločinu a odlidštění života.
    Tak hurá do virtuality, sejdeme se za 60 let v raketě směr Proxima B. A pozor prodej jízdenek už pomalu končí.

    Reply

  11. Petr
    16. května 2021 @ 09:31

    Opravdu široké a obsáhlé pojednání, ale jednoduchou, jasně srozumitelnou a jednožnačnou definici co znamená a vyjadřuje slovo “ podcast “ stále postrádám, takže nevím konkrétně NIC !

    Reply

  12. Jana
    13. července 2022 @ 14:46

    Tak souhlasím s p Petrm, že jsem se vlastně pořádně nedozvěděla, co slovo tak užívané v ČR vlastně znamená.

    Reply

  13. Go"ssl Jiří
    25. července 2022 @ 21:36

    Zadejte si výraz podcast do překladače . Ani jeden z několika překladaču si s tímto rádoby světovým slovem nedokázal poradit…
    Závěr : je to pouze slaboduchy’výmysl našich mediálních inovatorů tupě a ochotně přejímany‘ tzv. streamovy’mi médii bez úcty k rodnému jazyku a bez skutečného původu v cizím jazyce.
    Toť tak vše!

    Reply

  14. Jóžin
    31. října 2022 @ 09:52

    To slovo se mi vůbec nelíbí. Co takhle zavést univerzální český název „blábol“?😉

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >