Doba plastová. Jak minimalizovat spotřebu plastů?

Žijeme v době plastové. Plasty jsou všude kolem nás, od zubních kartáčků, triček až po automobily. Odborníci však zvedají varovný prst: pokud nesnížíme naši spotřebu plastů, do roku 2050 bude v oceánech více plastů než ryb.

Ohroženy však nejsou jen živočichové v oceánech, ale i lidé na celém světě. Plasty nejsou jen kolem nás, ale i v nás. Věděli jste, že za týden zkonzumujete takové množství plastu, z jakého je vyrobena kreditní karta? Za měsíc si tak pochutnáte na věšáku.

Ve volné přírodě přibyde podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ročně asi 100 milionů tun plastového odpadu, z toho 9 milionů se dostane do oceánu. Plasty se našly už i v nejníže položeném místě na světě, v Mariánském příkopu. Vědci z univerzity v Newcastle objevili na dně Tichého oceánu, v hloubce téměř 7000 metrů nový typ korýše, jehož nazvali Eurythenes plasticus. V jeho vnitřnostech totiž objevili vlákno z mikroplastu.

Zbytky plastů byly nalezeny v tělech více než 240 druhů živočichů. Ptáci jimi krmí svá mláďata v domnění, že se jedná o potravu. Plastový odpad zabije ročně asi milion mořských ptáků, sto tisíc mořských savců, mořských želv, množství ryb nelze ani spočítat. Taková smutná smrt se nevyhýbá ani těm největším obyvatelům moře. Na pobřeží Sardinie našli loni mrtvou velrybu, v jejímž žaludku bylo neuvěřitelných 22 kilogramů plastu.

„Země kolem Středozemního moře vyprodukují ročně 24 milionů tun plastového odpadu, z toho 72 procent končí v řádném sběru, většinou na skládce. Jen 3,9 milionu tun je recyklováno, 6,6 milionů tun se vůbec nevysbírá a končí v přírodě, nebo se vysbírá, ale končí na nelegálních skládkách či skládkách, které nesplňují limity, „zveřejnil loni ve zprávě WWF.

Nemusíme však chodit k moři, plastový odpad se najde i v našich řekách a vlastní ostrov plastů máme i v přehradě Ružín na východě Slovenska.

Mikroplasty

Plasty jsou svým způsobem geniálním materiálem. Jsou formovatelné, odolné vůči vodě, korozi, nehnijí. Přitom jsou lehké a levné. Výhodou a zároveň jejich největší nevýhodou je, že jsou odolné vůči rozkladu. Narozdíl od jiného odpadu vydrží mnohem déle a předpokládá se, že rozkládat se budou několik stovek až tisíce let. Nebezpečné nejen pro přírodu a živočichy, ale i samotného člověka je rozklad plastů na stále menší kousky. Vznikají takzvané mikroplasty, které se nacházejí v oceánech, ale i v naší pitné vodě. Vědci odhalili, že běžný člověk sní za týden asi pět gramů mikroplastů. Nacházejí se zejména ve vodě, balené i té z kohoutku, v mořských živočiších, soli, ale i v pivu.

Recyklace plastů

Každý rok se na celém světě vyrobí až 300 milionů tun plastů (na Slovensku je to přibližně 120 tisíc tun). V Evropě se recykluje pouze 30% plastového odpadu, polovina se donedávna vyvážela do třetích zemí (ty však dovoz takového odpadu postupně zakazují), zbytek končí na našich skládkách nebo se spaluje. Spalování takového odpadu produkuje obrovské množství CO2, což způsobuje globální oteplování a změnu klimatu.

Recyklace se tedy z tohoto pohledu zdá být tím nejlepším řešením – snižuje se spotřeba ropy, ztrácí se méně energie než při výrobě nových produktů, omezují emise skleníkových plynů a plastový odpad se nedostane do přírody. Problémem recyklace plastů je, že každou recyklací plast degraduje, je tedy možné vyrobit z něj jen produkt z nižší kvalitou.

„Recyklace jako taková je velmi užitečná, je třeba ji dělat, ale je to řešení krátkodobé a neudržitelné do budoucnosti,“ říká profesor Pavel Alexy ze Slovenské technické univerzity. Ten, spolu se svým týmem vyvíjí speciální bioplasty, které jsou schopné rozložit se v přírodě.

Zbavte se závislosti na plastech v 10 krocích

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik plastů denně vyhodíte? Každý z nás může svou troškou přispět ke snížení plastového odpadu a ochraně životního prostředí. Stačí jen nahlédnout na vlastní spotřebu a poohlédnout se po alternativách.

1. Vyzbrojte se do obchodu látkovou taškou a sáčky

Znáte to. Kupí se v poličce, vypadávají z košíku. Už netušíte, co jste v nich přinesli, je to už dávno snědené, ale oni jsou stále zde. Šustí, překážejí. Igelitové sáčky. Prvním, jednoduchým krokem ke snížení plastového odpadu je zajistit si látkovou nákupní tašku a látkové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo.

2. Zapomeňte na jednorázové plasty

„Vždyť je to jen jedno brčko, řeklo si téměř 8 miliard lidí.“ Jednorázové plasty jako slámky, příbory, talíře, obaly na jídlo nám poslouží pár minut, ale příroda se s nimi nedokáže vypořádat několik desítek až stovek let. Přitom se dají nahradit ekologičtějšími, kompostovatelnými alternativami, znovupoužitelných výrobky nebo zcela eliminovat jejich použití.

3. Zajistěte si vlastní láhev

Vypočítali jste si někdy kolik peněz utratíte na nákup nápojů v plastových lahvích? Pokud si koupíte jednu znovupoužitelnou láhev, šetříte si peníze, zdraví i naši planetu. Win-win-win. V obchodech máte na výběr skleněné či nerezové alternativy různých tvarů a barev.

4. Kávičkujte s vlastním hrnkem

Jste stále v pohybu a nemáte čas vychutnat si kávu doma, či v kavárně za stolem? I když se mnohé poháry tváří jako papírové, jsou zevnitř potaženy tenkou vrstvou plastu. Pokud jste take-away kávičkár, znovupoužitelný hrnek by ve vaší výbavě neměl chybět.

5. Inventura v koupelně

Upřednostňujte ekologické alternativy i při nákupu drogerie a kosmetiky.

Eco friendly. Flat lay of bamboo brushes, eco soap, reusable net bag and glass bottle on white background, panorama
  • Toaletní papír je na Slovensku dostupný už léta i v papírovém obalu, naštěstí už to není ten šmirgl jako před lety 🙂
  • Nečekejte na leden příštího roku, kdy zakážou už i na Slovensku prodej plastových tyčinek do uší. V obchodech dostat už nyní jejich papírové alternativy, případně jejich nekupujte vůbec. Věděli jste, že odborníci je na čištění uší vůbec nedoporučují?
  • Stejně nejsou nakloněni ani používání vlhčených ubrousků, které jsou oblíbeným výrobkem zejména maminek. Poradí si se vším, od dětských zadečků, ruček, pusinek až po boty. Kromě toho, že obsahují plasty, jsou napuštěny nezdravým chemickým koktejlem. Odpovědí na ně je mýdlo a voda.
  • Když už je řeč o dětech, obrovským zdrojem plastového odpadu jsou paradoxně oni. Zatímco dosáhnou věku zhruba dvou let vyprodukují až tunu plastového odpadu. Mohou za to jednorázové plenky. Věděli jste, že první jednorázová plena, která byla vyrobena se stále nerozpadla? Volit můžete ekologičtější alternativu ve formě látkových plen nebo plenky eliminovat úplně a vyzkoušet bezplenkovou metodu.
  • Podobným znečišťovatelem jako plenky jsou i jednorázové dámské vložky. Na trhu jsou již naštěstí jiné alternativy, než menstruační kalíšek, či menstruační kalhotky.
  • Tekuté mýdlo nemusíte kupovat stále v novém plastovém obalu, na více místech na Slovensku si jej můžete načepovat do vlastní nádoby. Pokud jste fanouškem tuhého mýdla, volte takové, které je baleno v papírovém obalu. Slyšeli jste už o šampuku? Jedná se o tuhý šampon podobný mýdlu. Díky tomu, že je balen v papíře eliminujete další plastový odpad.
  • Velký pozor na zubní pasty a peelingové sprchové gely s malými „čisticími“ kuličkami. Nejde o nic jiného než mikroplastu.
  • Klasickou zubní pastu v tubě můžete nahradit tabletami na zuby. Rozžvýkáte a myjete.
  • V ekologičtějších, papírových obalech už najdete i deodoranty, rtěnky, či řasenky.

6. Nákupy do vlastních obalů

Nákupy v potravinách jsou také samý plast. Těstoviny, luštěniny, rýže, sladkosti .. Vše dobře zabalené v plastových obalech. Obsah brzy skončí v žaludku a obal v koši. Mnohé z nich nelze recyklovat, protože se skládají z několika druhů plastů. Přicházíme k dalšímu kroku, a to nakupování v bezobalových obchodech, jejichž počet už i v Česku narůstá. Kromě vlastní tašky, si na nákup zabalíte i obaly a potraviny nakoupíte přímo do nich.

7. Zbavte se syntetické houbičky na nádobí

Víte co je lufa? Roky už doma nepoužíváme na mytí nádobí nic jiného. Jde o rostlinu, která po dozrání zevnitř seschne a vytvoří se v ní pórovitá hmota, která nahradí syntetickou houbu. Když v kuchyni doslouží, můžete ji hodit přímo do kompostu.

8. Dávejte pozor na teplé nápoje

Věděli jste, že plast obsahují i​​mnohé čajové sáčky? V kombinaci s horkou vodou jsou zdraví škodlivé, nemluvě o tom, že jsou nerecyklovatelné. Upřednostněte raději sypaný čaj před tím sáčkovým. Pokud jste spíše fanouškem kávy, vyhýbejte se hitu posledních let – kávovým kapslím. Ty jsou vyrobeny z plastu a hliníku.

9. Oblečte se do přírodních materiálů

Velké množství plastového odpadu produkuje právě textilní průmysl. Funkční, polyesterové oblečení je sice užitečné, ale pro přírodu škodlivé. Při každém praní se z něj uvolňují mikrovlákna, které končí v oceánech. Lepší volbou jsou proto textilie z přírodních materiálů jako bavlna či len.

10. Nakupujte z druhé ruky

Plasty jsou nedílnou součástí našich domácností. Židle, lampy, misky, květináče, hračky … Několik z nich můžete nahradit výrobky z jiných materiálů, například dřeva, skla či bavlny. Těžší nahraditelná je například elektronika, i když existují alternativy, např. dřevěná rádia, či kovové mobily a notebooky. Pokud již musíte sáhnout po plastovém výrobku poohlédněte se po těch z druhé ruky.

Závěr

Nepůjde to ze dne na den. Na začátek zcela stačí zastavit a zamyslet se nad svou plastovou spotřebou. Pokud existuje něco, co byste mohli vylepšit, učiňte tak. I kdyby šlo na začátku jen o recyklaci. Uvědomte si, jakou stopu chcete po sobě na světě zanechat. Vaše dnešní rozhodnutí totiž ovlivní život na planetě v budoucnosti.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >