Klimatická změna. Jak můžeme zabránit další globální krizi?

Přinášet téma změny klimatu do takové krize, v jaké jsme se momentálně ocitli, se může jevit jako troufalost. Myslet si, že globální oteplování prozatím počká, je však velký omyl. Současné dění ve světě totiž může být jen předzvěstí ještě větší krize. Pokud nepodnikneme nutné kroky zažijeme ji už v blízké budoucnosti.

Berme současný stav jako budíček. Zazvonil a my jsme z pohodlné postele slétli rovnou na tvrdou podlahu. Probudili jsme se do světa, který se drasticky mění a sledujeme to v přímém přenosu. Postavme sa a zachraňme společně jediný domov, který máme, naši planetu.

Co je klimatická změna a globální oteplování?

Zemské klima se neustále mění. Nebylo tomu jinak ani v minulosti. Tentokrát se však mění mnohem rychleji a na globální úrovni. A můžeme za to právě my. Svou činností ohrožujeme život na celé planetě, včetně toho vlastního.

Po průmyslové revoluci jsme vytvořili společnost závislou na fosilních palivech – ropě, uhlí a plynu. Při jejich spalování vzniká kromě energie i skleníkový plyn – oxid uhličitý. Ten se řadí mezi skleníkové plyny, které zachycují teplo a způsobují tak ohřívání zemské atmosféry.

V roce 2015 uzavřelo téměř 200 zemí Pařížskou dohodu, jejímž cílem je udržet globální oteplování pod 2 °C ve srovnání s hodnotami předindustriálního období a slíbili vynaložení úsilí na omezení zvýšení teploty na 1,5 °C.

Vědci upozorňují, že již oteplení o 1,5 stupně bude mít vážné následky na život na Zemi. Pokud nezakročíme včas, teplota do konce století může být vyšší až o 3-4 stupně. To by mělo pro život na planetě katastrofální následky.

Rozpuštění ledovců, vyhynutí živočišných druhů, nedostatek pitné vody, úmrtí způsobené vysokými teplotami, extrémní výkyvy počasí..to je jen část důsledků zvýšení teploty v atmosféře. Pokud nezačneme jednat ihned, taková realita čeká nás všechny, Česko nevyjímaje.

Novinářka Valentina Gianella jednoduše shrnula základní informace o změnách klimatu v audioknize Volám sa Greta. Tato krátká „příručka“ pomůže lidem pochopit, co se s naší planetou děje a jak předejít nejhoršímu scénáři.

Kdo je Greta Thunberg?

V srpnu 2018 se patnáctiletá Greta rozhodla jít za školu. Vyučování vynechala z jednoho důvodu – klimatická změna. Podle jejích slov i přesto, že se ve Švédsku, odkud pochází, blížily volby, nikdo z politiků o klimatu nemluvil.

Každý den, během tří týdnů, chodila před švédský parlament s nápisem „Skolstrejk för klimatet“, což v překladu znamená školní stávka za klima. Po volbách omezila stávky jen na pátky, ale v té chvíli už nebyla sama. Přidali se k ní studenti z více zemí a vzniklo hnutí Fridays For Future.

Mladí lidé po celém světě začali stávkovat a žádat vlády, aby začaly změnu klimatu vnímat jako reálnou hrozbu. Požadují, aby začali ihned jednat a minimalizovali tak důsledky globálního oteplování na naši planetu.

„Já o vaši naději nestojím. Nechci, abyste měli naději. Chci, abyste zpanikařili. Chci, abyste cítili strach, který cítím i já každý jeden den. A pak chci, abyste začali jednat. Chci, abyste jednali tak, jakoby byl váš dům v plamenech. Protože je.“

Greta Thunberg (Světové ekonomické fórum, 2019)

Greta se dostala do pozornosti médií i světových lídrů. Se svými projevy vystoupila na konferenci OSN o změně klimatu COP24, na klimatické konferenci v New Yorku i na Světovém ekonomickém fóru.

Koronavirus a klimatická změna

„Náš velký problém je absolutní nedostatek představivosti nad rámec toho, co známe. To se týká fungování společnosti, ekonomiky, politiky i toho, v jakém životním prostředí žijeme.“ řekla ještě loni pro Denník N koordinátorka české Klimatické koalice Michaela Pixová.

Mezitím se situace ve světě změnila. Po mnoha letech relativně klidného života, zejména ve vyspělých zemích, zažívají lidé krizi. Krizi takových rozměrů, jaké si nedokázali ani představit. Virus připravuje lidi o svobodu, práci, zdraví a v nejhorším případě o život. Pokud nezakročíme včas, stejné a horší následky nám může přinést klimatická krize.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B-aVW_GH29v/

Omezení v souvislosti s koronavirem způsobila, že na více místech planety se vyčistil vzduch. Delfíni se sice do Benátek nevrátili, opravdu. Přesto to vypadá tak, že současná situace má na životní prostředí pozitivní vliv. Odborníci však upozorňují, že tento efekt bude zřejmě jen krátkodobý a po skončení pandemie budeme tam, kde jsme byli.

Čas, který nám zůstal na zvrácení nejhorších scénářů se krátí. Následuje 10 klíčových let, během nichž je třeba přistoupit k obrovským změnám. Ztratili jsme příliš mnoho času uzavřeni v pomyslné bublině pohodlí a prosperity.

Po skončení koronakrize máme několik možnost‚. Buď se klimatické cíle, které se státy zavázaly dosáhnout, odloží nebo právě naopak. Škodlivé vlivy na naši planetu eliminujeme přechodem na uhlíkově neutrální a cirkulární ekonomiku.

Co mohu udělat já?

Nechtěli a neuměli jsme si představit, že by se naše životy změnily. Mikroskopický virus nás z tohoto snu vytrhl a ukazuje nám pravé hodnoty v životě. Ať už je to zdraví, svoboda, čistý vzduch, rodina, přátelé.

Greta dokazuje, že i jako jednotlivci máme sílu naší planetě pomoci. Začněme od sebe a přispějme k obnově Země změnou našeho životního stylu. Recyklace, omezení konzumu a uvědomělá spotřeba, šetření vodou a energiemi, využívání hromadné dopravy, či kola namísto automobilu, výběr „eko“ kandidátů ve volbách, osvěta ve svém okolí …

To jsou jen základní věci, které můžeme jako jednotlivci udělat, abychom svým dětem a vnoučatům zanechali naši planetu minimálně v takové podobě jak ji známe my. Co můžeme udělat ještě dnes?

Nikdo není příliš malý na to, aby měnil svět.

Greta Thunberg

Nakupování

Mouka, těstoviny, toaletní papír a antibakteriální mýdlo. Zdálo by se, že Češi našli lék na koronavir už před dvěma měsíci. Spojení strachu a konzumu zanechalo v obchodech prázdné regály. Naopak některé spíže jsou přeplněné potravinami, které domácnost nemá šanci do konce jejich spotřeby zkonzumovat a poputují do koše.

Potom, co se koronavirus objevil v Číně, se lidé zalekli, zda k nim nemůže docestovat v jejich čínské objednávce. Bohužel zřejmě ani teď si neuvědomují, jak takovými nákupy ohrožují planetu a tedy sami sebe.

Při klasickém nebo online nákupu volme lokální produkty, které k nám necestovaly z druhého konce zeměkoule. Nejenže tak podpoříme místní podnikatele v těžkých časech, zároveň snížíme svou uhlíkovou stopu.

Je opravdu potřeba antibakteriální mýdlo? Odborníci se shodují, že na mytí rukou postačí i obyčejné mýdlo a voda. Zkuste vybírat ty v papírových obalech nebo navštivte prodejnu z čepovanou drogerií, kde vám natočí tekuté do vlastní nádoby.

Kromě potravin a dezinfekce se lidé ve světě vrhli i na nakupování toaletního papíru. Psychologové se shodují, že jeho hromadení vyvoláva v lidech mylný pocit bezpečí a kontroly. Pokud máte štěstí a vaši lokální drogerii před vámi nenavštívily „kobylky“, dejte přednost recyklovanému papíru před luxusním vícevrstvým s kytičkami. Podle analýzy britských odborníků z Ethical Consumer si totiž používáním takového papíru splachujeme své lesy rovnou do záchodu.

V Česku nám teče pitná voda doma přímo z kohoutku. Kupovat si vodu v PET lahvích proto nemá opodstatnění. Dokonce podle Úřadu veřejného zdravotnictví ani v aktuální situaci.

Jídlo

Mnozí zůstali v tomto období doma a tráví v kuchyni mnohem více času než obvykle. Zatímco venku zuří virus, v domácnostech zuří každou chvíli hlad.

Je dobré období zamyslet se nad svými stravovacími návyky. Vyměnit nezdravé průmyslově zpracované potraviny za ty skutečné, minimálně upravované a připravovat si z nich zdraví prospěšná jídla.

Jak řekla na margo současné situace Margit Slimáková, česká specialistka na výživu a zdravotní prevenci: „Nejlepší obranou před vznikem nemoci je silný imunitní systém. Sice nemáme žádné zázračné specifické přírodní látky, které by ničily právě koronavirus, ale máme celou řadu nespecifických prospěšných možností, potravin a živin, které obranyschopnost podporují. „

Můžete trochu experimentovat a zařadit do jídelníčku více vegetariánské či veganské stravy. Podle zprávy Potravinové a zemědělské organizace OSN z roku 2013 je živočišná výroba odpovědná za 14,5% emisí způsobených člověkem.

Pokud jste měli dosud problém s plánováním nákupů, nyní je ten správný čas začít. Pro klid v duši si udělejte rozumné zásoby trvalých potravin. Nakupujte jen tolik jídla kolik spotřebujte, dbejte na správné skladování potravin, vyhnete se tak zbytečnému plýtvání. Vyčarovat výborné jídlo se dá i ze zbytků.

Někdy bohužel nastane situace, že se nám potraviny zkazí. Pokud nastane taková situace, nevyhazujte je. Kompostujte. Nemusíte být přitom majitelem domu a zahrady, kompostovat můžete i když bydlíte na sídlišti.

Při rozkladu bioodpadu na skládce, vzniká kromě oxidu uhličitého také metan. Oba tyto plyny přispívají ke změně klimatu. V Evropě emise z odpadu za posledních 15 let klesly díky recyklaci a omezení skládkování.

Při nákupu potravin zkuste použít kromě svých tašek i vlastní sáčky na ovoce, zeleninu či pečivo. Za zpřísněných podmínek nadále fungují i ​​bezobalové obchody, kde nakoupíte široký sortiment potravin a drogerie.

Roušky

Symbolem v boji proti koronaviru se staly roušky. Zásluhu na tom má i odhodlání dobrovolnic, které začaly šít textilní roušky. Proč o tom ale píšu?

Textilní roušky jsou znovupoužitelné a proto jsou ekologickou alternativou k těm jednorázovým. Je obdivuhodné jak se lidé v době krize dokáží spojit a svépomocí vytvořit alternativu k nedostatkovému zboží.

Věřím, že nastartované šicí stroje se po koronakrizi pustí do šití např. sáčků na nákupy, látkových plen či odličovacích tamponů. Záměnou podobných jednorázových produktů za znovupoužitelné ušetříme naši planetu, naše zdraví i peněženku.

Vztah k přírodě

Pobyt v lese je v těchto dnech vyhledávanější než obvykle. Neznečišťujme si ho odpadky a nezapomínejme, že v něm nejsme sami. Chovejme se tedy ohleduplně vůči jeho obyvatelům.

Víte co je plogging? Jedná se o kombinaci běhu a sbírání odpadků. Pohyb na čerstvém vzduchu pomůže vašemu zdraví, vyčištění přírody od smetí pomůže ozdravit naši Zemi. Samozřejmě dbejte zejména v tomto období na ochranné prvky a nasaďte si rukavice.

“Založit zahradu znamená věřit v budoucnost.”

Audrey Hepburn

Jaro přeje všem zahrádkářům. Vypěstovat téměř cokoliv můžete dokonce i na balkoně. Zapojte do pěstování děti. Mnozí s nimi nyní trávíme více času než obvykle. Využijme tyto chvíle a naučme je, jak si vypěstovat vlastní jídlo. Co všechno na to potřebujeme. Vysvětleme jim, jak důležitou roli v našem životě sehrává voda a jak ji šetřit.

Nejdůležitější, co však děti v přírodě můžete naučit, je láska k ní. Dlouho jsme od ní byli odpojení a tak bylo snadné přehlížet její plenění. Je nesmírně důležité, aby lidé znovu objevili, že jsou její součástí a ne jejími pány. Jen tak ji budou chránit. Příroda zde totiž bude i bez nás, to my potřebujeme ji, abychom přežili.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >