Oblíbené citáty z pera Henninga Mankella

http---www.pixteller.com-pdata-t-l-196496Dnešní den jsme bohužel zaznamenali velice smutnou zprávu. Navždy nás opustil švédský autor populárních detektivek, Henning Mankell. Mankell zemřel ve věku 67 let po prohraném souboji s vážnou nemocí; dnes o tom svět informoval jeho agent.

Z pera H. Mankella vzešlo velké množství děl zahrnující detektivky, jinou ficki, příběhy pro děti i dramata. Nejvíce se však proslavil sérií detektivních příběhů, v níž vytvořil dnes již ikonického hlavního hrdinu, inspektora Kurta Wallandera.

Na Henninga Mankella budeme vždy vzpomínat, ale zůstane s námi díky svému dílu. Na jeho památku jsme se rozhodli vybrat pět našich oblíbených citátů tohoto autora.

1. Příběhy, které vytvářím, nejsou ani zdaleka tak hrozivé jako realita.
Jedním z nejsilnějších motivů Mankellových mysteriózních příběhů bylo zobrazení poklesu švédské společnosti. I díky tomuto faktu obdržel za sérii Wallander několik ocenění, například v roce 1991 vyhrál cenu za Nejlepší švédský detektivní příběh.

2. Můj otec se domníval, a teď už si to myslím také, že systém demokracie je založen výhradně na systému justice. Pokud nebudeme mít právní ochranu, které budou lidé věřit, systém demokracie nemůže uspět.
Také jeho otevřenost a snaha podělit se o své názory z něj dělaly unikátního člověka.

3. Vždy budou existovat nové protiklady, třídní boje a povstání. Historie nemá konce.
Mankell se aktivně věnoval politice a boji proti bezpráví. Když byl mladší, byl levicovým aktivistou a v 60. letech našeho století protestoval proti válce ve Vietnamu i proti Apartheidu v jižní Africe. V roce 2010 byl na lodi MS Sofia, která byla součástí flotily snažící se prolomit izraelské embargo pásma Gazy.

4. „Práce policisty by nebyla bez kávy možná,“ řekl Wallander. „Žádná práce by nebyla možná bez kávy.“ V tichosti dumali o důležitosti kávy.
Jeho hrdinové měli rozhodně pravdu 🙂

5. Mnozí lidé dělají tu chybu, že si pletou informace se znalostmi. Není to totéž. Znalost zahrnuje interpretaci informací. Znalost vyžaduje naslouchání.

Jaké jsou vaše oblíbené úryvky nebo citáty?

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >