Co posloucháme #12

První měsíc nového roku je za námi (cože?? Kam se poděl?) a my si zase usedáme, abychom se podělili o to, co zrovna posloucháme. Tak dobře, možná jsme seděli celou dobu, kdo ví. A teď už k tomu, co nám hraje do uší 🙂

Michal

Ja práve počúvam Tanečníka od Jefferyho Deavera. Lenže, keďže mi každý obúchava o hlavu, že o ňom stále rozprávam a navyše som o ňom rozprával aj v poslednom diele Audinoviniek, skúsim vás radšej presvedčiť na ne.

Chodťe a vypočujte si ich. Vraj sú vtipné (a to je nie len náš názor) a podľa mňa aj zaujímavé. A keď nič iné, dozviete sa v týchto posledných ako sa mi Tanečník páči. Čo sa dá asi uhádnuť, keď o ňom stále a všade rozprávam. Ale aj tak, choďte a skúste naše Audinovinky, budeme mať radosť.

 

Petra

Zrovna včera jsem se rozhodla konečně dát šanci audioknize, kterou tady Michal i Ivan už doporučovali. Zbraně vlivu mají být vlastně takovým návodem, jak se naučit říkat ne. Což je něco, co ve svém životě nutně potřebuju a hádám, že to potřebuje tak každý druhý z nás.

Protože mám za sebou celkem 40 minut, obsahově dokážu zhodnotit akorát to, že půjde o klasickou americkou záležitost typu omáčka, omáčka, zásadní myšlenka, omáčka. Co ale dokážu ocenit už teď? I ta omáčka je vcelku zajímavá (kdo by tušil, že se v rámci knížky o manipulaci dozvím o studii krůt a jejich mláďat, že). Ale tahle audiokniha má pro mě super bonus – výborného vypravěče (vypravěče, jehož jméno by při změkčení mohlo fungovat jako má přezdívka, hihi). Tedy mně aspoň jeho hlas náramně sedí a zajímavým způsobem čte tuhle „příručku“. Já to vnímám jako takový menší zázrak, protože jsem se doteď nesetkala s tím, že by někdo skvěle četl knihu osobního rozvoje.

Chápu to, není to dynamický text a těžko do něj vkládat emoce (ačkoli ty americké jsou psané tak, že by to šlo…pamatujete na krůtu? Ta si mimochodem myslela, že vycpaný tchoř je její mládě. Aby v zápětí zjistila, že je to tchoř! To, že je vycpaný…na to asi nepřišla nikdy. Ten smutný úděl krůty…), většinou si na narátory tohoto typu audioknih hodně dlouho zvykám (nebo je v horším případě přetrpím – včetně jejich noční můry vyvolávající výslovnosti), ale tady jsem spokojená. Takže už jen za to je to zatím palec nahoru!

 

Jakub

Rozposlouchal jsem nedávno dvě série, které Audiolibrix nově nabízí. První z nich je Galerie slávy od vydavatelství SixFresh – zatím šestice rozhovorů se známými osobnostmi, které zpovídá novinář a moderátor Luboš Xaver Veselý. Interview nevycházejí na zvukových nosičích často a když, tak většinou jako archivní zpovědi již zemřelých umělců (Werich, Brousek, Baarová).

Galerie slávy je unikátní tím, že zachycuje povídání se současnými osobnostmi z umělecké (Jan Saudek, Robert Vano, Jiří Adamec) i sportovní (Antonín Panenka) sféry. Pro milovníky knižních biografií a rozhovorů mohou být ty zvukové zajímavou alternativou.

Druhá série už je klasičtější: 9 kroků k Temnotě je celkem 22 hrůzostrašných povídek z viktoriánské doby, vydaných jako 10 samostatných audioknih. Jde po dlouhé době o další počin malého vydavatelství Audioberg a kdo zná jeho předešlou produkci, bude i od novinky očekávat kvalitu. A dočká se jí.

Jak po zvukové, tak po interpretační stránce jde o velmi dobře vyvedené četby povídek takových velikánů jako jsou E. A. Poe, H. P. Lovecraft, Bram Stoker nebo R. E. Howard. Stopáž jednotlivých příběhů je přijatelná i pro „audioknižní usínače“, povídka Touha je navíc k dispozici zcela zdarma. Považuji tuto sérii za ideální pro seznámení se s kvalitní audioknižní produkcí.

 

Ivan

Keď pred rokmi vyšla Arnoldovi kniha Total Recall, považoval som ju za jednu z biografií, ktoré vychádzajú ľuďom čo už nevedia ako inak speňažiť svoje meno. Taký posledný pokus o utrhnutie kúsku slávy. Nemám také tituly rád, nekupujem ich, nečítam a nepočúvam. A predsa som túto začal!

Keď celkom nedávno Noah Kagan z appsumo.com vo svojom prvom podcaste hovoril o Arnoldovej knihe rozhodol som sa jej dať predsa šancu. Za tie roky som o nej počul na viacerých blogoch a väčšinou len mnoho pozitívneho. Film Pumping Iron a Noahov podcast boli poslednou kvapkou. Kúpil som si ju a okamžite ma strhla. Arnold bol môj detský hrdina. Terminátor, Conan, Predátor… Nikdy predtým som však netušil o jeho nefilmovej stránke – neskutočnej schopnosti sústredenia sa na to podstatné v čomkoľvek, čo sa rozhodol robiť.

Vedeli ste, že svoj prvý milión zarobil skôr ako sa vôbec stal známym hercom (a nebolo to športom!)? Vedeli ste, že bol úspešný podnikateľ a investor predkým mal 30 rokov? Že vyhral Mr. Olympia 7 krát ako prvý a jediný v histórii? Že herectvo nebola náhoda, ale vedomý plán? Že kulturistika sa stala tým čím je z veľkej čast vďaka Arnoldovej osobnosti? Ja nie.

A musím povedať, že to zďaleka nie je o kuriozitách, ale o sile ľudskej vôle dokázať to, čo iný považujú za nemožné. Či už je to v športe, v podnikaní, alebo v politike. Ak ste Arnolda vždy vnímali len ako úspešnú horu svalov tak ako ja, jeho životný príbeh vám otvorí oči. Stačí sa len započúvať…

 

Mirka

Moje posledné počúvania sa nesú v znamení anglických jednohubiek. Prečo? V prvom rade majú tak krásne obaly, že som im nemohla odolať (čo bol ten úplne najdôležitejší dôvod :D). Potrebovala som niečo krátke a fantasticky fantázijné.

Môj hlavný počúvací čas je momentálne, keď idem z nahrávania ďalšieho Dominika Dána, takže potrebujem nejaké nevražedné odľahčenie a rozprávky sa s touto mojou filozofiu dokonale zhodujú (a ešte pri nich aj trénujem angličtinu). Audioknihy striedam podľa nálady, tak ich mám rozpočúvaných niekoľko naraz.
Začnem audioknihou Just so stories, ktorú Rudyard Kipling napísal pre svoju dcéru. Je napísaná dosť ťažkým a dosť vynaliezavým jazykom, takže si ju nepúšťam v stave najväčšej únavy. Príbehy sú vtipné a nápadité a síce sú určené hlavne deťom, dokážu osloviť aj širšie publikum. Keďže milujem zvieratká, tak príbehy o tom, ako je možné, že zvieratá majú rozličné poznávacie znaky, sú pre mňa krásne.

Strašne sa mi páčia tieto kreatívne odpovede na otázky z reálneho sveta, napríklad Ako dostala ťava svoju hrb :slightly_smiling_face: Je len škoda, že audiokniha je skrátená a neobsahuje všetkých 12 príbehov.

The Fairy Tale Book je audiokniha, ktorá obsahuje tie najklasickejšie rozprávky ako Princezná na hrášku a moju milovanú Snehulienku, takže sa jej už niekoľkokrát podarilo ukľudniť moju unavenú myseľ po drastickejších stránkach Dominika Dána, kedy som chcela utiecť z reálneho nepekného sveta, do toho krajšieho, kde je všetko možné (plus milujem spôsob, akým Nicki White hovorí rozprávky. Je to naozaj čarovné).

A do tretice tu je audiokniha The Book of Dragons. Prečo som si ju vybrala je úplne jasné. Neodolala som tým drakom. Sú to pre mňa magické tvory (teda na rebríčku popularity sú jednorožce nad nimi, ale audioknihu o jednorožcoch ešte nemáme. Stále na ňu čakám!). A hlas interpreta Matta Stewarta mi tak trochu pripomína Lucifera z môjho milovaného seriálu Lucifer, takže to je pre mňa ťažký kaliber.

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >