Co posloucháme #17

Dorazili jsme do poloviny roku 2017, ten čas letí. A s koncem měsíce zase přišel čas na to, abychom se podělili o to, co nám zrovna hraje ze sluchátek. Takže pokud hledáte inspiraci, nebo vás to prostě jen zajímá, tady to je 🙂

 

Jakub

Po několika týdnech vynuceného audioknižního půstu jsem se v červnu snažil dohnat co se dalo. Ostatně novinek se za tu dobu vyrojilo víc než dost, takže bylo z čeho vybírat.

Například Setkání s Rámou: sci-fi klasika od mistra A. C. Clarka – snílka a fantasty se slunečníkem, pokud si někdo vzpomene na úvod jeho záhadologického televizního seriálu. Jako svou zatím poslední audioknihu je vydali Walker & Volf, kteří se dosud zaměřovali převážně na domácí tvorbu, ke které jsem si já osobně hledal cestu jen obtížně. Setkání s Rámou mi ale sedlo – dospělá sci-fi, která se nesnaží zakrývat nelogičnosti v ději rádoby humorem, dobrodružná, až verneovská cesta do neznáma. To vše vyprávěno civilně a přesto nadmíru poutavě Martinem Myšičkou a doplněno povětšinou citlivou prací se zvukem. Mám pocit, že se Walker a Volf tímto titulem posunuli do vyššího audioknižního levelu.

Při sekání trávy jsem nadvakrát poslechl Krev na sněhu Joa Nesbøho v podání Davida Novotného. Noirová miniatura s příjemnou atmosférou a příběhem jako z komiksového Sin City. Nečekejte ani Harryho Hola ani doktora Proktora (i když vám ho možná Novotného hlas občas připomene). Diptych Krev na sněhu (druhý díl Půlnoční slunce je v plánu vydavatelství OneHotBook) stojí podobně jako Lovci hlav nebo Syn mimo známé Nesbøho série, což ovšem neznamená, že vás nebude bavit. Jestliže jsou pro někoho (ano, myslím sebe) holeovky příliš rozvláčné (přece jen tak velkou zahradu nemám), tři a půl hodinová Krev na sněhu bude to pravé.

 

Mirka

Keďže máme v Publixingu napilno, aby sa nám podarilo novú audioknihu Dominika Dána Korene zla vydať koncom tohto mesiaca, sme prakticky non-stop zavretí v štúdiu a robíme všetko možné aj nemožné. Iné audioknihy pre mňa momentálne neexistujú, len táto jedna, o ktorej sa mi zachviľu bude aj snívať. A nebudú to pekné sny!

Nadväzujeme tam, kde sme končili v poslednej novinke (Smrť na druhom brehu). Sme v 90tych rokoch, oddelenie vrážd je prakticky bez šéfa a v Bratislave sa dejú veľké veci. Rozvíja sa niekoľko dejových línii, ktoré sa pravdepodobne niekde neskôr prepoja (keďže momentálne sme ešte neprišli ani do polovice knihy, tak len odhadujem, že všetko so všetkým súvisí).

Viktor Preiss je vážne zranený, Bossovi ľudia sa vymkli kontrole a mafia zažíva zlatú éru. Zistíte, že je zlé byť chudobný, ale byť bohatý a úspešný je ešte horšie. Vydieranie, násilie, mučenie. Keďže sme akurát dnes pred obedom končili práve takou scénou, čo sa odohrávala v noci v lese, aj chuť na obed ma prešla.

Ale aby som nehovorila len o drsných mafiánskych praktikách, dosť som sa zatiaľ aj zasmiala. Dán si svoj štýl podržal, takže okrem dobrej detektívky, stále môžete očakávať aj dávku policajného humoru.

 

Petra

Konečně je zase čas  poslouchat, takže jsem se pustila do série, na kterou jsem si brousila zuby už dlouho. Percyho Jacksona. Nevalná filmová zpracování asi každý zná, takže netřeba děti řeckých bohů představovat. Filmy podle mě nejsou až tak hrozné, znám horší filmová zpracování knih, ale chybí jim ta velká dávka sarkasmu, kterou jsou napěchované knihy. Jsou takové víc komerční.

Percyho jsem chtěla dočíst už dávno a hlavně na mě všude kouká série Heroes of Olympus, kterou chci číst – ale nejdřív je třeba dokončit Percyho. Teď poslouchám druhý díl, Sea of Monsters, a bavím se jako u toho prvního. Rick Riordan má takový skvělý vyprávěcí styl a rozesmějou vás už samotné názvy kapitol. Ony vždycky nějakým zvláštně shrnujícím způsobem popíšou, co se bude dít v následující kapitole. Ale vždycky se u toho pousmějete. Považte:

Omylem odpařím svou učitelku algebry
Grover neočekávaně přijde o kalhoty
Stávám se nejvyšším pánem koupelny

A mohla bych pokračovat. Já to poslouchám kvůli humoru, jiní kvůli dobrodružství a napětí. Zkrátka je tam toho víc. Je to hodně populární fantasy a já považuju za prohřešek, že to ještě nemám načtené.

Zase jednou jde podle mě sice o příběhy pro mladou cílovku, ale i tak jsou skvělé pro dospělého (nebo, jak říká Kuba…a všichni ostatní, můj mentální věk odpovídá cílovce).

 

Michal

Mne sa stali dve veci, ktoré ovplyvnili to, čo práve počúvam: nedávno som dopočúval Dívku ve vlaku, ktorá sa mi neskutočne páčila a pred pár dňami som postrehol, že od Pauly Hawkins vyšla nová kniha – Do vody. No a náhoda tomu chcela (ok, skôr to bol zámer vydavateľstva OneHotBook), že relatívne skoro vyšla aj ako audiokniha.

No a tak práve počúvam Do vody, čo sa do tohto letného horúceho počasia viac než hodí. Čo ma prekvapilo je, koľko má kniha interprétov, dobrá správa však je, že sa nejedná o dramatizáciu ale o viac hlasové čítanie. Teda jedna postava, jeden interprét. A to ma baví.

Vravím, nie som moc ďaleko, ale zatiaľ mám z tejto audioknihy veľkú radosť, odsýpa to samo, je to patrične zamotané, udržiava ma to v pozornosti, nie je to zbytočne uťahané. Proste, počúva sa to tak nejak samo.

Ak sa vám páčila Dívka ve vlaku, skúste aj vy Do vody, ak ste Dívku ve vlaku nepočuli, dajte šancu aj tej. Knihy na seba nenadväzujú, nie je to žiadna séria, takže na poradí nezáleží.

 

Ivan

Je to neuveriteľné, ale až teraz som sa dostal k poslednému Harry Holeovi. Áno, hambím sa! The Thirst, v preklade Smäd je ďalším zo série detektívok, ktoré naozaj milujem. Aj narátora. Sean Barrett sa pre mňa roky dozadu stal hlasom Harryho Holea a neviem si už predstaviť nikoho iného. Viem, kašlem do vlastných radov ak nenapíšem, že Hynek Čermák či David Novotný sú lepší. Ja ale nevládzem tak dlho čakať na preklad a počúvam mojich obľúbencov preto zásadne v originále. No, nie úplne, po nórsky zatial neviem… ale chápeme sa.

Niekto píše v recenziách, že už to nie je ten Harry, Nesbo už nevie ako písať dobre a podobne. Za mňa je to na jedničku. Ako vždy je dej tak zamotaný, že ani srnka netuší, kto je kto a čo je čo. A to na nesbovkách milujem. Sú autori, kde po dopočúvaní, keď sa človek zmyslí hneď vie, že len niečo prepočul inak by “vedel” skôr. Pri Nesbovi ani záver nepomáha pochopiť všetky súvislosti. Možno na druhé počutie. Na to ja ale nemám čas. Už ma čaká v knižnici ďalší Jack Reacher, Stephen King, Essentialism, Sherlock Holmes…

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >