Co posloucháme #25

Tři měsíce nového roku jsou za námi, už nám zase ukradli hodinu, jaro je zpátky (i když to tak vůbec nevypadá)… a když už je řeč o věcech, co se dějí pravidelně… Přišel čas na vhled do našeho audioknižního světa. Jste zvědaví, co nám zrovna hraje ze sluchátek nebo reproduktorů? Tak čtěte dál.

 

Mirka

Pribudla nám do ponuky Emma, tak som po nej hneď skočila. Nedalo sa odolať.
Ja si vo všeobecne myslím, že vôbec nie som romantická osoba, ale Jane Austen túto moju domnienku stále podkopáva.

Ach jo. Som zamilovaná. Milujem tie austenovské mužské postavy. Do pána Knigtleyho som zamilovaná rovnako ako do pána Darcyho. Proste Jane Austen ma nejakým spôsobom vždy dostane a aj napriek tomu, že jej knihy sú staré už niekoľko storočí, zdajú sa mi blízke.

Síce je Emma dramatizácia a tak isto nepodchytí všetky myšlienky autorky, ale príbeh ostáva a ja to beriem ako taký krátky audio-film (a strašne, ale fakt strašne podarený!!!). Možno by som povedala, že sa mi zo všetkých Austenovských dramatizácii páčila najviac, aj keď to by som si musela teraz rýchlo spätne vypočuť aj ostatné, aby som to mohla s čistým svedomím potvrdiť (čo nemôžem vylúčiť, lebo som v austenovskej nálade a zrovna si idem dať maratón Austen filmov).

Ešte by som na záver chcela vyzdvihnúť hudobnú zložku, ktorá veľmi dobre kooperuje s dejom a dodáva tomu ďalší rozmer a pôsobí to naozajstnejšie. Totálny audiofilm. I´m in love.

 

Ivan

Kevin Mitnick je legenda. Ak Vás teda zaujíma počítačové bezpečnosť, hackeri či technológie. Od konca osemdesiatych rokov po koniec deveťdesiatych za každým väčším incidentom v ktorom sa niekto nabúral do systémov veľkých korporácií od AT&T, Sun Microsystems až po Nokia či NEC, stál Kevin Mitnick.

Sociálne inžinierstvo dotiahnuté do úplného profesionalizmu, technická zdatnosť ktorú by mu závidel akýkoľvek systémový správca či administrátor. Kevina nezastavilo nič.

Na rozdieľ od iných hackerov to nerobil pre peniaze ani pre slávu. Ako je alkoholik či narkoman závislý na svojej dennej dávke, on bol závislý na hackovaní. Žiadne víťazné ťaženie ho neskludnilo na viac ako pár dní. Potom potreboval novú výzvu, nový cieľ.

Ghost In The Wires je neskutočne chytľavo vyskladaný príbeh z jeho „úspechov“ a snáď ešte lepšie nahovorený. Napriek častej odbornej a ani mne nič nehovoriacej terminológii (v tej dobe som ešte len premýšlal o zámene káčera za gumipušku) je to hrozne zábavné počúvanie.

Myslím, že film natočený podľa jeho príbehov by zatienil aj také pecky ako Mission Impossible či Swordfish. Kto miluje špionážno technologické thrillery, musí túto audioknihu počuť. Ak ste netušili, aký divoký západ bol Internet pri svojom vzniku, táto kniha vás prevedie históriou lepšie ako akýkoľvek dejepisný výklad. A teraz späť k počúvaniu. Nech o niečo podstatné neprídem!

 

Jakub

Po hromadě soutěžních titulů aktuálního ročníku ankety Audiokniha roku, jsem si dopřál i letošní novinku Supraphonu, Svatební cesta do Jiljí.

Patřím mezi ty, pro něž je stejnojmenný televizní film s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovou srdeční záležitostí, o to víc jsem byl zvědav na nové zvukové zpracování. A přiznám, že jsem k němu přistupoval s několikerými obavami.

Obava první, že Vojtěch Dyk a Tatiana Vilhelmová nebudou dobrými interprety, se nenaplnila – oba (i když Vojtěch lépe) zvládli své úlohy se ctí. I obava druhá, že totiž knižní předloha není tak zábavná jako film a že mě nekrácená audiokniha bude nudit, byla lichá – Miroslav Skála svůj příběh napsal lehce, s humorem a bez zbytečných vycpávek.

Ne zcela příjemně mě ovšem překvapila hudba, použitá ze zvukové stopy filmu – vedle nově natočeného mluveného slova působí zvukově nepatřičně. A resumé? Rád jsem si audioknihu poslechl a nejspíš se k ní ještě někdy vrátím. Ale filmové zpracování je pro mě stále na prvním místě.

 

Michal

Ja práve počúvam Nebojte se klasiky 17-20 (Hudební nástroje) a kto ma či už z nášho podcastu Audinovinky alebo odtiaľto z blogu pozná, vie, že sa jedná o moju obľúbenú sériu. Nedetektívkovú. Nerománovú.

Dokonca tam je veľa hudby a áno, tento typ hudby mi nevadí, lebo však táto séria je o hudbe. Tu to nie sú zvukové predely, na ktoré som trošku alergický 🙂

Ako aj predchádzajúce diely tejto série, snaží sa vás aj tento priviesť ku klasickej hudbe, tu príjemne cez rôzne typy hudobných nástrojov. A to všetko veľmi príjemnou, nevtieravou a miestami aj docela vtipnou formou.

Takže ak aj neholdujete klasickej hudbe, ale zaujímal by vás napríklad rozdiel medzi huslami, violou, violončelom a basou, či ako niektoré nástroje fungujú, táto audiokniha vás bude moc baviť. Mňa rozhodne baví.

 

 

Petra

Poslední dobou toho moc nepřečtu ani neposlechnu, a tak jsem se rozhodla zkusit se probrat za pomoci milované série. Ano, jsem jedním z těch lidí, kteří pravidelně čtou své oblíbené knihy. Pýchu a předsudek už jsem si letos zopakovala. Teď přišla řadu na Harryho Pottera.

Dlouho jsem přemýšlela o nové anglické verzi namluvené Stephenem Fryem a nakonec jsem si vybrala tuhle cestu. A šlo o to nejlepší rozhodnutí. Většinou poslouchám audioknihy zrychleně (slyším to vaše zalapání po dechu teď :D), prostě i rychleji čtu a na mě je tempo přednesu drtivé většiny audioknih příliš pomalé. Extra, extra pomalé.

Ale krásnou interpretaci pana Frye si dávám hezky na rychlost jedna. S předlohou už se dlouho kamarádím (celou sérii jsem už přečetla asi osmkrát), a přesto mě pokaždé něčím překvapí. Při poslechu je to úplně jiný zážitek – poslouchám Harryho poprvé a jsem z toho neskutečně nadšená. Protože podle mého zkrátka příběh víc ožívá, když ho posloucháte. Já si při čtení tak moc nepředstavuju, ale při poslechu jede představivost na plné obrátky.

No a co bych mohla říct o sérii z čarodějnického světa. Pokud jste ji ještě nikdy nečetli, pusťte se do toho. A věřte, že s každým dílem se zlepšuje. Jazykově ne. Jazykově je dokonalá už od začátku. A čtěte pozorně, protože mezi řádky jsou schované poklady, díky kterým se to vyplatí číst i jako dospělák (nebo – jako v mém případě – člověk před světem dospělost neúspěšně předstírající ).

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >