Co posloucháme? #5

audioknihy_relax

Dva týdny jsou opět za námi a my se vrháme na další audioknihy a chceme se s vámi o ně podělit. Tentokrát trošku jinak, protože se většina z nás zrovna chystá na dovolenou, nebo alespoň nějaký ten výlet, přinášíme takovou letní edici i s tím, co se poslouchat chystáme 🙂

 

Michal

300Ja mám práve rozpočúvanú Složku 64 od Jussi Adler-Olsena, som približne v polovici a je to ako ostatné diely výborné.

Asi ako každý kto niektorý diel čítal alebo počúval mám obzvlásť v obľube Asada, možno aj viac než hlavného hrdinu Karla.

V predchádzajúcich dieloch nás Asad obšťastňoval rôznymi porekadlami, v ktorých sa zásadne objavujú ťavy. Toto sa nejak prenieslo na Karla, pretože ten teraz z času na čas používa práve ťavu v rôznych prirovnaniach. Takže ťavy nechýbajú ani v tomto diele 🙂

Inak klasika, sledujeme dve línie – aj vyšetrovanie, aj minulosť ktorá s prípadom súvisí, je to prehľadné, takže sa nestratíte. Prestrihy medzi súčasnosťou a minulosťou sú správne dlhé, čo dodáva audioknihe to správne tempo. A interprét je úžasný, takže dokonalý zážitok.

Pokiaľ vás bavia detektívky a s Karlom a Asadom nemáte žiadne skúsenosti, vyskúšajte, ale byť na vašom mieste, začnem pekne od jedničky (Žena v kleci), idú totiž časovo po sebe a mohli by ste sa dozvedieť niečo, čo sa udialo v predchádzajúcich audioknihách.

 

Čaká ma skoro dvojtýždňová dovolenka a kto ma pozná, tak vie, že za túto dobu dám bežne 6-8 kníh a audiokníh. Dovolenka je relax a ako lepšie relaxovať medzi jazdami mopedom po ostrove a pod slnečníkom na pláži, no nie?

So sebou si beriem niekoľko e-kníh a audiokníh, papierové so sebou nenosím. Darmo, stačí si zobrať mobil a Kindle a knihy mi nemôžu dôjsť. A keď náhodou, kúpim a stiahnem si ďalšie. WiFi je dnes už ozaj všade.

Na ktoré audioknihy sa teda chystám? Keďže mám moc rád detektívky, mám v pláne Mráz a Dívku ve vlaku. Občas mám chuť na životopisy a tak mi spoločnosť budú robiť aj Elon Musk a Emil Běžec.

Do Sci-Fi úplne nie som, ale chcem si vypočuť aj 3x sci-fi slovenských autorov. Chcel by som aj doplniť nejaké resty z mladosti a tak mi v mobile budú robiť spoločnosť Idiot a Revizor. Tiež som zvedavý na audio verziu knihy, ktorú som v mladosti čítal, preto so mnou cestuje aj Hrabě Monte Christo.

Koľko z nich sa mi podarí vypočuť ťažko povedať, ale verím že všetky, lebo na všetky sa moc teším.

 

Mirka

Kedže ideme na dovolenku, konečne nastal čas vypočuť si Vondrušku. Jeho príbehy sú vôbec moje najobľúbenejšie a na Mstu píseckej panny sa teším už dlho! Ale na Vondrušku potrebujem pokoj. Vychutnám si ho najlepšie, ak príbeh počúvam v kuse. Aj preto sa k Mste dostanem až teraz. Nemôžem sa dočkať! A určite si ešte do kufra pribalím Erilian: Mesto čarodejníkov. Podľa popisu ma táto audiokniha zaujala veľmi – mladá čarodejnica a draci? Bolo rozhodnuté!

 

Petra

17342701Právě jsem začala poslouchat Frozen Tides, čtvrtý díl série Falling Kingdoms. Ta mimochodem vyšla i v češtině – zatím jen v tištěné podobě – jako Soumrak království. Série bývá často označována za young adult verzi Hry o trůny. Já si nejsem jistá, jestli je jí tohle přirovnání k dobru – i vzhledem k tomu, že je to taková ta klasika, jako když všechno s magií byl „další Harry Potter“. Jedna spojitost tam je zřejmá – člověk si při čtení/poslechu nesmí moc vytvářet vztahy k postavám, protože padají jako hrušky.

Ale i to je ve fantasy celkem všudypřítomný fakt – stejně jako boj o království, ten taky není jen ve Hře o trůny 🙂 Ale tak to je vše k přirovnáním. Mě série baví (očividně, když jsem ve čtvrtém díle), protože mé oblíbené postavy jsou pořád naživu 😀 Ale vážně – baví mě pohledy jednotlivých postav – každá z jiného prostředí – i jejich vývoj.

Já osobně mám trošku problém s výběrem vypravěče – tahle audiokniha je vyprávěná z několika pohledů a jednotlivé hlavní postavy jsou ve věkovém rozpětí 16 – 20 let. Audioknihu ale čte jeden 39ti letý muž. Podle mě tahle volba nebyla úplně nejšťastnější, ač narátor je to dobrý (např. v Six of Crows jsem se nad tím absolutně nepozastavila – protože v té knize z více pohledů je také více vypravěčů a on jej jedních z nich). Nicméně v poslechu mi to nebrání a audiokniha mě zatím hodně baví.

 

Ivan

Pred odchodom na každú dovolenku sa stávam takmer paralizovaný. Možnosťami, ktoré sa mi zrazu otvárajú.
V čase čítania kníh som si vybral 1-2, prihodil ich do batohu a išlo sa. Nevláčil by som ich viac ani keby sa mi chcelo.
S audioknihami je to úplne iné.
Vždy na poslednú chvíľu, už keď by som mal byť v posteli aby som nebol na druhý deň zlomený ma prepadne pocit, že potrebujem všetkého viac. Sadám k počítaču, pripájam mobil a začínam kopírovať desiatky albumov a desiatky audiokníh. Akoby som odchádzal na večnosť. Pocit, že nemusím na niečo mať chuť, ale budem mať chuť na niečo iné mi nedovolí inak. A chcem byť pripravený! Žiadne sťahovanie online. Čo ak budem práve pri vode a budem chcieť zmeniť žáner? Proste, paralizácia možnosťami.
Najhoršie je, že to tak je vždy. Roky bežia, ale scénar sa opakuje ako zo zlého filmu. Ale aj tak to strašne rád robím.
Čo teda plánujem na tento rok?


Ashlee Vance – Elon Musk
Peter May – Výjmeční lidé
Zdeněk Svěrák – Tři bratři
Květa Legátová – Želary
Emil Běžec
Ben Goldacre – Bad Science
Ryan Holiday – Ego Is the Enemy
Stephen King – End of Watch
Muhammad Ali – The Greatest: My own Story
Sun Tzu – The Art of War
Že to preháňam a nemám šancu? Myslím, že ešte budem predsa musieť niečo posťahovať aj online niekde z pláže nakoniec… 🙂

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >