Audioknihy vás zachrání…vážně!

V životě existuje tak velká spousta nepříjemných, otravných nebo nudných situací. Určitě vás taky hned napadají. Ale teď už znáte audioknihy, takže vám dnes přináším více než užitečný (skoro až nezbytný!) návod na to, jak přesně v takových situacích využít audioknihy. A zachránit se 🙂 Užijte návod dle libosti.

 

Situace 1: ZNÁMÝ V MHD

Pokud situaci znáte, určitě jste se teď trošku oklepali, že? Městská hromadná doprava je peklo už sama o sobě (v létě snad doslova) a bez sluchátek je to už nepředstavitelný horor. Takže zaprvé se nezapomeňte v každé chvíli řídit audiomolským desaterem a vždy si zkontrolovat, že vycházíte z domova s nabitým telefonem/přehrávačem a sluchátky. Toto pravidlo mimochodem platí pro naprosto všechny situace, takže ho už nebudu zmiňovat u těch dalších.

Já třeba nevyjdu bez sluchátek nikdy. Peněženku bych zapomněla, ale sluchátka? Ani náhodou. Ale Mirce se to nedávno stalo a nemohla poslouchat Audinovinky, které měla v plánu (a považte, to je katastrofa už sama o sobě, nemoci poslouchat Audinovinky? Mimochodem, už jste si poslechli nový díl? Je super – to je můj naprosto objektivní závěr). A v takovém případě jste v háji, protože audiokniha je sice kouzelná, ale zase ne až tak, že by vás přetvořila v teenagera, aby vám nevadilo pustit ji hezky nahlas celému dopravnímu prostředku. Pokud ano, tak se omlouvám jak vám, tak audioknihám, podcenila jsem oba.

Pokud máte sluchátka, postup je jasný. Nasadíte sluchátka a posloucháte audioknihu. Ale co když je v autobuse nějaký známý? Pokud si ho všimnete už před nastoupením, běžte na druhý konec. Pak byste měli být v klidu. Jste-li ale v jeho blízkosti, pak se intenzivně koukejte kamkoli jinam.

Nejlépe se ještě otočte, aby vás dotyčný nepoznal. A můžete nerušeně poslouchat. Vyhnete se tak hloupé konverzaci o počasí, nebo ještě lépe – nebudete muset vykládat o svém životě taky kupě další cizích lidí. A pokud během poslechu bojujete s pocitem viny, tak se před vystoupením z prostředku nějak šikovně otočte a najednou si „všimněte“ daného známého se slovy „jé ahoj“ a výrazem „to je škoda, já už vystupuju, tak zase někdy příště!“

Teď trošku vybočím mimo téma a přesto ne – totiž 9 z 10 doktorů doporučuje audioknihy v prostředcích hromadné dopravy jako ochranu proti odumírání mozkových buněk na základě poslechu konverzací okolních cestujících. Jen abyste věděli.

 

Situace 2: PRÁCE

Ale ne, nečekejte, že vás budu podporovat v tom, abyste se v práci flákali a poslouchali. Hezky pracujte! Máte ale nějakou manuální práci a k tomu třeba i otravné kolegy (nápadně připomínající lidi z MHD)? Problém vyřeší audiokniha!

Nedávno jsme dostali mail od jednoho posluchače, který s láskou poslouchá Dominika Dána při práci v továrně. Psal nám, že díky audioknihám vlastně pracuje víc, protože pořád chodí do provozu kontrolovat, aby mohl poslouchat. Takhle přesně to myslím, je to totiž taková hezká symbióza mezi vámi a vaší audioknihou.

Vy byste se bez ní třeba nudili, nebo se necítili až tak moc motivovaní k práci, ale takový poslech vám pomůže s motivací, zpříjemní práci. A ještě navíc pomůže s potenciálním problémem s tím jedním upovídaným kolegou, protože jestli vám ještě jednou bude vyprávět, co včera viděl v „růžovce“, jako kdyby se to stalo jemu, měli byste potíže s ovládáním vzteku. Vyřešeno! Nemusíte ho poslouchat, jděte něco dělat a poslouchejte audioknihu. Ale hlavně nenápadně! Ne všichni pro to mají tak velké pochopení 🙂

Říkala jsi ale symbióza, co z toho teda má ta audiokniha? Inu, audiokniha z toho má skvělý pocit, že posloucháte zrovna ji… Jak to myslíte, že audioknihy nemůžou mít pocity? Pšššššt. Můžou.

 

Situace 3: VEČÍRKY A PÁRTY

Pokud se vám nepodařilo dostatečně dobře předstírat nemoc/únavu/plno práce proto, abyste se zvládli úspěšně vyhnout nějakému tomu večírku nebo párty a mohli se hezky zachumlat pod deku a v klidu si něco poslechnout, mám pro vás dvě věci – trochu lépe trénujte, příště to třeba vyjde! A ta druhá je informace, že i tak se to ještě dá zachránit.

Řešení této situace od vás bude vyžadovat menší přípravu předem. Totiž úplně nejlepší bude, když si při oblékání připravíte sluchátka rovnou pod svetr/tričko/košili/jakýkoli jiný svršek. Pokud byste si je chtěli hledat až na místě, mohlo by to být komplikované, nebo by si někdo mohl všimnout. Takže buďte připraveni dopředu. Stejně vy i já víme, že se nechystáte socializovat. Tak si to nenalhávejte. Připravte se.

Jakmile dorazíte na večírek, zkuste vyhledat co nejskrytější místo, kde se můžete zdržovat. Tajně si nasaďte jen jedno sluchátko a poslouchejte. Pokud nevyjde skryté místo, přidejte se pokud možno k větší skupince, kde úplně zanikne fakt, že se do konverzace vůbec nezapojujete. Jen se smějte, když se ostatní smějí, kývejte. Předstírejte zájem.

Tak se vlastně na oko socializujete, ale ve skutečnosti jste dál ve své kouzelné bublině. A jak je tam pěkně!

Tento návod se dá samozřejmě využít i při jiných situacích.

 

Situace 4: RODINNÁ OSLAVA

Rodinné oslavy jsou velice často takovými povinnými událostmi, které si neužije ani hostitel, oslavenec..možná jen hosté. A taky ne všichni. Na takové párty se možná ještě leckdo ovládá a nešíří nahlas své názory, ale v kruhu rodinném už je to úplně jiná hra. Tam se říká všechno. A pokud se nechcete zapojovat, rozčilovat, nebo naopak unudit k smrti, zase jsou tu vaše věřné audioknihy!

A tahle situace přichází ještě s bonusem – tedy pokud by byl život počítačovou hrou (a jak víte, že není??), v tomhle kole máte šanci získat dvojitý bonus. Stačí se řídit návodem.

Nejdříve se omluvte a dojděte si do koupelny připravit přehrávač a sluchátka tak, aby vás nikdo neviděl. A poté chvilku poseďte a když bude hostitel nebo oslavenec (velice často v jedné osobě) pobíhat, protože připravuje občerstvení pro všechny, zvedněte se se slovy: „Já to udělám, pojď si taky sednout, odpočiň si!“ A teď jste vyhráli.

Daný člověk totiž bude extrémně šťastný, že už nemusí tajtrlíkovat na své vlastní oslavě a může si taky sednout a užít si společnost ostatních nebo občerstvení. Problém by nastal ve chvíli, kdy by vám byl až moc podobný a „užívat“ by si tu společnost rozhodně nechtěl, ale i to má řešení – stačí nabídnout pomoc a tím se dostanete do kuchyně a vzhledem k tomu, že je daná osoba podobná jako vy, bude mít jistě pochopení i pro to, když jí vysvětlíte, že si teď pustíte audioknihu. Také to funguje, vyzkoušeno za vás.

Další problém je v předstírané úslužnosti a skromnosti, která vede hostitele k tomu, aby alespoň odmítl vaši nabídku. Buďte neoblomní. Rozhodně není jeho vysněnou představou kolem všech poskakovat. Dříve či později vyhrajete. A potom už se dostanete do kuchyně. A protože práci vám zpříjemní poslech audioknihy, hezky zpomalte a připravte chlebíčky a nápoje pro ostatní. A když už jste u toho, umyjte nádobí.

Máte vyhráno. Čas na oslavný tanec.

Vyhnete se nechtěné situaci a ještě máte obdiv hostů a vděk hostitele. Co víc si přát. Pak už jen s podobnou mírou předstírané skromnosti kývněte a proneste: „Ale prosím vás, rád/a pomůžu! To nic není.“

 

 

Sdílej článek

1 Comment

  1. Audinovinky #22 | Blog Audiolibrix
    24. dubna 2017 @ 07:38

    […] Je neplatenie za audioknihy kradnutím? Audioknihy vás zachrání Když audioknihy […]

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >