Když (audio)knihy pobuřují

Dnes by své 118. narozeniny slavil jeden literární velikán. Prozaik, který svou ranou tvorbu publikoval pod pseudonymem Sirin. Autor, který dokázal v 50. letech minulého století vydáním jednoho románu vzbudit obrovskou vlnu emocí – toto dílo je dodnes považováno za jedno z nejkontroverznějších děl literatury 20. století. Už víte? Byl to Vladimir Nabokov.

Na oslavu jeho narozenin jsem se rozhodla prozkoumat zajímavé téma – totiž kontroverzní knihy, které ve své době vzbudily rozruch. Některé z nich burcují čtenářské i posluchačské reakce do dnešního dne. Dnes tedy vyberu 4 nejzajímavější kontroverzní (audio)knihy. Zahrnuju to audio, protože dnes už si je můžete poslechnout, nicméně v době publikace šlo o tištěné knihy.

 

Nebezpečné známosti

Jedním z ústředních témat románu francouzského spisovatele a generála, Choderlose de Laclose, je mravní volnomyšlenkářství ve vyšších kruzích společnosti. Tahle informace vám asi sama o sobě postačí k tomu, abyste pochopili kontroverzi ji obklopující. V dnešní době. Tenhle epistolární (říkáte si: „epi… co?“, je to román, který je tvořen pouze dopisy) byl ale poprvé publikován v roce 1872, tedy jen pár let před Velkou francouzskou revolucí. Kniha tedy pro některé představuje vykreslení přesně toho zvráceného volnomyšlenkářského chování šlechty, které mělo být o pár let později její zkázou.

Autorův záměr se ale dodnes zkoumá – jedni mají za to, že se snažil pouze podat příběh o pochybné morálce aristokratů (mezi něž se sám autor dostal v rámci svého postavení důstojníka francouzské armády); druzí v díle vidí hlavně politický podtext.

Ať už to bylo jakkoli, Laclose dal francouzské (potažmo i světové) literatuře nový typ postav a příběh, který dodnes pohlcuje čtenáře, posluchače a diváky všech generací. Nutno dodat, že audioknihu si zkrátka musíte poslechnout – už jen kvůli neskutečné interpretaci hereckýh es, mezi nimiž najdete třeba Igora Bareše, Jiřího Dvořáka, nebo Vilmu Cibulkovou.

Bible

Krom své funkce náboženského textu je Bible jednou z nejdůležitějších knih na světě, je vlastně takovým literárním prazdrojem. Já jsem třeba přesvědčená, že obsahuje tak velké množství pramenů, že když se pořádně soustředíte, naprosto každý příběh (nebo dějovou linii, motiv, téma, atd) zvládnete v Bibli v té či oné formě najít. Občas mi to přijde trošku strašidelné, ale to už je asi na jiný článek nebo rozhovor.

Tahle kniha už dlouhá staletí inspiruje, ale také vzbuzuje silné negativní emoce. Ať už jde o její obsah samotný, nebo činy lidí, kteří ji různými způsoby interpretují, Bible je a vždy byla velice kontroverzní knihou. Vždy se potýkala s útoky na škále od nepřesností až po explicitní líčení krutostí a proklamování negativních jevů ve společnosti. The Telegraph například zveřejnil seznam nejhorších pasáží, jejichž výklad naznačuje odkazy na podporu sexismu, otroctví i genocidy.

Ohlasů bylo v historii přehršle a stále pokračují. Nic ale nemění na faktu, že příběhy z Bible prostupují naši kulturu a jsou součástí našich každodenních životů. Bible navždy bude zajímavou literaturou a takovým základním kamenem, který byste si neměli nechat ujít. I v případě, že nejste věřícím.

Dobrodružství Huckleberryho Finna

Možná jste se na chvilku zastavili a čekáte, co se za touhle položkou bude skrývat. Nebo jste knihu četli (či slyšeli audioknihu) a tak trochu už vám docházejí některé problematické pasáže. V USA kniha poprvé vyšla v roce 1885 a byla jednou z prvních, které byly psány zabarveným, autentickým jazykem. Brzy se dostala do literárního kánonu. Ale obklopuje ji i spousta problémů.

Po určitou dobu byla v amerických školách z kánonu vyřazena kvůli rasismu. Šlo hlavně o časté použití slova „negr“ a další rasové stereotypy. Přitom samotný příběh je vlastně satirou a kritikou otroctví a rasismu. Problém měli lidé i s oním autentickým jazykem, který se pro cílovou skupinu zdál příliš drsný (už jen díky častému výskytu výše zmíněné nadávky). Existují cenzurované verze knihy a jedna TV verze příběhu navíc vynechala všechny zmínky o otroctví i samotnou postavu Jima.

Stejně jako u ostatních kontroverzních knih jde o důležitý kousek literatury, který se především soustředí na téma vlastní identity, ale i na výše zmiňovaná témata. Jako každé jiné literární dílo je především napsáno autorem a dotvořeno čtenářem/posluchačem, takže je na vás, abyste si na něj utvořili svůj vlastní názor.

Lolita

A nakonec se dostáváme k inspiraci článku a knize, která bývá označována za tu vůbec nejkontroverznější knihu 20. století. Problémy začínají hned s vypravěčem, protože jde o (nám dnes už velmi dobře známého) nespolehlivého vypravěče, muže ve středním věku, který je posedlý dvanáctiletou dívkou. Abychom k tomu ještě přidali, profesor se stane dívčiným otčímem a následně se mezi nimi rozvine trochu jiný typ vtahu. Román vyšel v roce 1955 a vzbudil obrovský poprask.

Nabokov si tehdy byl vědom toho, jaký dopad může mít obsah knihy a rozhodl se ji v roce 1953 vydat pod pseudonymem. Jenže po kontaktování řady vydavatelů, od nichž se dočkal pouze odmítnutí, to nakonec dopadlo tak, že kniha vyšla u jednoho „pochybného“ vydavatelství ve Francii pod Nabokovým jménem.

Pochybování o Nabokově textu pokračuje i v dnešní době, obzvláště s ohledem na citlivé téma zneužívání dětí. Přesto je kniha stále považována i za jednu z nejlepších, které ve 20. století vznikly. Mezi jinými je oceňován i jazyk, kterým je psána, což je zvláště obdivuhodné vzhledem k faktu, že Nabokov psal Lolitu v angličtině, která nebyl jeho rodným jazykem.

Opět je na vás to, abyste posoudili, jak tuto audioknihu soudíte vy. Nedávno vyšla v nové a vysoce hodnocené interpretaci Miloslava Mejzlíka. Takže pokud s tímto příběhem ještě nemáte zkušenost, možná je ten pravý čas to změnit.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >